Irkutskin kaupunki järjesti 21.4. talkoopäivän, johon osallistui tänä vuonna yli 25.000 kaupunkilaista. Heistä parisensataa ahkeroi alueella, jota kutsutaan Jerusalemin hautausmaaksi. Mukana oli väkeä eri kirkkokunnista ja kansallisista seuroista sekä erilaisista yhdistyksistä ja myös Irkutskin luterilaisesta seurakunnasta.
Neuvostoaikana tuo hautausmaa palveli puistona ja talkoopäiviä siellä on järjestetty jo vuosia. Vuosina 1772-1936 sinne haudattiin yli 130 000 ihmistä. Hautausmaa on jaettu neljään osaan: ortodoksiseen, luterilaiseen, katoliseen ja juutalaiseen.
Kaupunginjohtaja Dmitri Berdnikov yllättyi talkoopäivänä kovasti, kun näki ortodoksipappi Andrei Stepanovin, katolisen papin Vladimir Sekin ja luterilaisen pastorin Albert Mazurenkon ahkeroivan talkooväen joukossa tavalisissa siviilivaatteissa.
– Kerroimme hänelle, että haluamme olla esimerkkeinä seurakuntalaisille ja kaupunkilaisille, pastori Albert Mazurenko totesi.
Irkutskin oblastin seurakuntien ja kirkkokuntien väliset suhteet ovat hyvät. Kirkkokunnat huolehtivat yhdessä hautausmaista ja ihmisten hengellisestä kasvatuksesta. Pastori Mazurenko on Irkutskin historiallinen nekropoli –yhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys pyrkii siihen, että vanhat hautausmaat kunnostettaisiin ja myös niihin haudattuihin vainajiin suhtauduttaisiin kunnioittavasti.
Yhdistyksen toiminnan tuloksena puistoina ja ajanviettopaikkoina toimineita entisiä hautausmaita on alettu kunnostaa. Larisa Saveljeva on saanut selvitettyä arkistoista melkein kaikkien Jerusalemin hautaumaalle haudattujen luterilaisten nimet. Sama yhdistys taisteli myös poliittisten vankien hautausmaan puolesta, jonka suuntaan oltiin suunnittelemassa lentokentän laajennusta.
Albert Mazurenko käy opettamassa Irkutskin valtiollisessa yliopistossa sen historian ja teologian tiedekunnissa ja hän kuuluu Irkutskin oblastin kirkkokuntien ja kansallisuuksien välisiä suhteita hoitavaan komiteaan. Helmikuussa Mazurenko ja Irkutskin seurakunta palkittiin Irkutskin oblastissa tehdystä hengellisestä työstä.
Irkutskin seurakunta tekee aktiivista lähetystyötä 14 paikkakunnalla. Niistä Sajanskilla on jo oma diakoni Ivan Pavlovets ja hiljattain sinne hankittiin oma jumalanpalvelustila.
Teksti: Albert Mazurenko
Suomennos: Liliann Keskinen