Noin 70 Inkerin kirkon pappia ja diakonia eri puolilta Venäjää osallistui 15.-19. toukokuuta reformaation merkkivuodelle omistettuun pappien seminaariin Keltossa. Seminaarin aihepiirejä olivat muun muassa Inkerin kirkon strategia, pastorin työ Raamatun valossa ja lähetystyö tänä päivänä. Seminaarissa tarkasteltiin myös lähetystyöhön liittyviä juridisia seikkoja sekä esiteltiin keskustoimiston uudet työntekijät.
Luentoja ja raamattutunteja pitivät paikallisten pappien lisäksi muun muassa pastorit Leif Nummela ja Johan Candelin. Tervehdyksensä toivat piispa Tiit Salumäe Virosta sekä Siperian luterilaisen kirkon piispa Vsevolod Lytkin.
Rovasti Viktor Ivanov ortodoksisesta Vladimirin kirkosta jakoi kokemuksiaan maallikoiden palvelutyöstä. Hän alleviivasi, että palvelutehtävän ja lahjat sen toteuttamiseen antaa Kristus. Kun ihmisen jumalasuhde rakentuu uskonopetuksen kautta, hän voi ottaa vastuun hänelle uskotusta palvelutehtävästä.
Kokouksen yhteydessä olleeseen reformaation 500-vuotisjuhlaan osallistuivat kansainvälisen yhteistyöneuvoston johtaja Juri Palamartshuk sekä isä Arshak Nazarjan Armenian apostolisesta kirkosta. He korostivat, että uskontojenvälinen yhteistyö todistaa yhteiskunnalle ykseydestä sekä pyrkimyksestä rauhaan ja keskinäiseen rakentumiseen.
Piispa Aarre Kuukauppi toi esiin vastauspuheenvuorossaan, että kristilliset tunnustuskunnat tekevät tiiviisti yhteistyötä erityisesti perheinstituution säilyttämiseen ja vahvistamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä toimivat lasten ja vanhusten hyvinvoinnin puolestapuhujina.
Yksi ilta omistettiin henkilökohtaiselle rukouspalvelulle ja ripille. Pastori Igor Pokormjahon johtama lauluyhtye Aunuksen seurakunnasta esitti hengellisiä lauluja, joiden aikana sai polvistua alttarilla rukoukseen. Yhteinen rukous oli: ”Jumala, anna viisautta ja voimaa, että osaisimme oikein hyödyntää jo olemassaolevat mahdollisuutemme.”
Papit olivat seminaarin antiin erittäin tyytyväisiä, minkä saattoi havaita hyvästä ilmapiiristäkin. Palautteissa toistui ilo toistensa tapaamisesta, kokemuksien jakamisesta, hengellisestä rakentumisesta ja virkistymisestä. Keskinäistä yhteyttä pidettiin tärkeänä, sillä se edistää koko kirkon yhtenäisyyttä.
Kokous päättyi 19. toukokuuta jumalanpalvelukseen, jonka yhteydessä vihittiin papeiksi Vitali Prasolov (Shekino), Pavel Ananjev (Segezha), Valeri Stepanin (Omsk) ja Sergei Shilovski (Irkutsk). Diakoniksi vihittiin Vladimir Bitkin (Kolppana). Vihkimyksen toimitti piispa Kuukauppi, jota avustivat lääninrovastit Olav Pantshu (Saratov) ja Valeri Antipov (Rzhev).
Teksti: Oksana Dyba/suom. Anu Mannermaa
Kuvat: Oksana Dyba, Kristiina Paananen