Namibian pääkaupungissa, Windhoekissa, järjestettiin 10.-16. toukokuuta Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokous, jonka teemoissa näkyi myös reformaation juhlavuosi. Yleiskokouksen pääteemana oli ”Jumalan armon vapauttamat”. Alateemoina olivat ”pelastus – ei kauppatavaraa, luomakunta – ei kauppatavaraa, ihminen – ei kauppatavaraa”.
Kokouksessa pohdittiin sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, köyhyyttä, eriarvoistumista (kahdeksalla maailman rikkaimmalla ihmisellä on yhtä paljon varallisuutta kuin 3,6 miljardilla ihmisellä) ja köyhien maiden joutumista isojen yritysten hallintaan. Muita käsiteltäviä aiheita olivat luonnonvarojen kuluttaminen, ihmiskunnan kestämättömäksi käyvä elämäntapa, ihmiskauppa ja kristittyjen vainot.
Yleiskokous otti kantaa Arabi-Palestiina konfliktiin, Venezuelan kriisiin, kristittyjen ongelmiin islamilaisessa Indonesiassa sekä Etelä-Sudanin ja Syyrian ongelmiin. Kokouksessa korostettiin uskollisuutta uskonpuhdistuksen periaatteille ja arvioitiin viiden vuosisadan tuloksia.
Namibian presidentti tervehti kokoukseen osallistuneita. LML:n uudeksi presidentiksi valittiin Nigerian luterilaisen kirkon arkkipiispa Musa Panti Filibus (kuvassa uusi presidentti Inkerin kirkkoa edustaneen vikaari Olav Pantshun kanssa).
Luterilainen maailmanliitto on perustettu vuonna 1947 ja siihen kuuluu 145 jäsenkirkkoa 98 maasta. Luterilaisia on tällä hetkellä yhteensä noin 75 miljoonaa koko maailmassa. Yleiskokous järjestetään joka kuudes vuosi.
Teksti: Olav Pantshu/suom. Liliann Keskinen
Kuvat: LML:n arkisto, Olav Pantshu