– Kun neuvostoaikana Viipurin luterilaisilla ei ollut vielä tätä kirkkoa käytössä, kokoonnuttiin Kristuksen kirkastumisen kirkon toisessa kerroksessa. Näin seurakuntalaiset pystyivät vahvistumaan yhteisestä uskosta. Samalla se oli merkki ortodoksisen ja luterilaisen kirkon välisestä yhteydestä ja vieraanvaraisuudesta, totesi Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen tervehdyspuheessaan 12. kesäkuuta Viipurissa, jossa tuli kuluneeksi 25 vuotta Pietari-Paavalin kirkon palauttamisesta luterilaiselle seurakunnalle.
Viipurissa oli aikoinaan viisi luterilaista kirkkoa, joista on säilynyt ainoastaan Inkerin kirkolle nykyään kuuluva Pietari-Paavalin kirkko. Ensimmäisen kerran tämä pyhäkkö vihittiin 29. kesäkuuta 1799 saksalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan yhteiseen käyttöön. Sodan jälkeen kirkko toimi laivastotukikohdan kerhona ja elokuvateatterina. Rakennuksesta poistettiin kaikki, mikä muistutti sen uskonnollisesti tarkoituksesta. Sisäänkäynnin oikeassa siivessä on kuitenkin säilynyt kuva, jossa on avoinna oleva Raamattu ja ehtoollismalja.
Vuonna 1990 Viipuriin perustettiin luterilainen seurakunta. Vuotta myöhemmin luterilaisille palautettiin Pietari-Paavalin kirkko Neuvostoliiton puolustusministeri Dmitri Jazovin määräyksestä, mikä oli ennennäkemätön tapaus. Sen jälkeen kirkkoa on kunnostettu suomalaisten yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja Suomen Kirkon Ulkomaanavun avustuksella.
Luterilaisten ja ortodoksien välit ovat edelleen lämpimät, minkä juhlassa saattoi havaita.
– Olen erittäin iloinen siitä, että Viipurissa on luterilainen seurakunta – toimiva ja elävä. Emme taistele toisiamme vastaan, vaan olemme ystäviä, palvelemme yhdessä Jumalaa, vakuutti ortodoksisen Kristuksen kirkastumisen seurakunnan kirkkoherra Leo Tserpitskij, joka myös välitti Viipurin ja Käkisalmen piispa Ignatiuksen terveiset sekä luovutti ortodoksikirkon lahjana Jumalanäidin ”Ennusmerkki” -ikonin.
(Kuvassa vas. piispa Seppo Häkkinen, isä Leo, kirkkoherra Vladimir Dorodni ja isä Vladimir)
Vuodesta 1993 Pietari-Paavalin seurakuntaa palvellut ja kymmenen vuotta kirkkoherrana toiminut Vladimir Dorodni puolestaan kertoi isä Leon olevan hänelle hengellinen ohjaaja.
Viipurin toista ortodoksista yhteisöä, Profeetta Elian seurakuntaa, ja kirkkoherra Igor Aksenovia edusti isä Vladimir. Lisäksi tervehdyksiä esittivät muun muassa Viipurin alueen hallintoviranomaiset, Mikael Agricola -seura sekä yhteistyökumppaneista Suomen Evankeliumiyhdistys, Lappeenrannan seurakunnat ja Suomen Pietarin Pääkonsulaatti.
Koska Pietari-Paavalin seurakunta on yksi kaupungin kulttuurikeskuksista, vieraat saivat nauttia runsaasta musiikkitarjonnasta. Juhlassa esiintyivät seurakunnan kuoro (johtaja Darja Shkurljateva, urkuri Marina Kuvshinova), pyhäkoululaiset (opettajat Irina Rogozhinskaja ja Nadezhda Sinitsyna) ja Kristuksen kirkastumisen katedraalin kuoro (johtaja Margarita Kondrashova). Upeasti esiintyivät myös lasten taidekoulun kamariorkesteri (johtaja Ljubov Movsesova) sekä duo Elena Baranova Rzhevin seurakunnasta (urut) ja Igor Rikkonen Pyhän Marian seurakunnasta Pietarista (pasuuna).
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen