Suomessa helmikuussa julkaistu Mooses Putro – Mestari auran kurjesta -teos esiteltiin myös Pietarissa, Pyhän Marian kirkossa 6. maaliskuuta. Mooses Putro (1848-1919) oli Pyhän Marian seurakunnan urkuri ja monipuolisesti lahjakas inkeriläinen kulttuurivaikuttaja. Kirjan on toimittanut valtiotieteen tohtori Helena Miettinen, joka toimii Inkerin kulttuuriseuran ja Mooses Putron muistosäätiön puheenjohtajana.
Viisi vuotta sitten Inkerin kulttuuriseura sai testamenttilahjoituksena Mooses Putron aikoinaan hankkiman, Taipalsaarella sijaitsevan kesähuvilan. Jäämistössä oli runsaasti papereita ja valokuvia, joita Helena Miettinen ryhtyi selvittämään. Työn tuloksena syntyi kirja, joka pohjautuu aikalaistarinoihin ja kirjoituksiin.
Mooses Putro (1848-1919) kasvoi varakkaassa, inkeriläisessä talonpoikaiskodissa Tuutarissa. Hän opiskeli Kolppanan seminaarissa opettajaksi ja kävi lisäksi Pietarin konservatorion. Kirja piirtää kuvan monipuolisesti lahjakkaasta ja työteliäästä miehestä. Säveltäjän, urkurin ja kuoronjohtajan tehtävien lisäksi Mooses Putro opetti kirkkokoulussa, toimitti viikoittain ilmestyvää Inkeri-lehteä ja oli perustamassa suomalaista koulua. Tunnettiinpa hänet vielä raittiusmiehenäkin.
Luonteeltaan Putroa kuvataan lauhkeaksi, lämpimäksi ja hyväsydämiseksi mieheksi. Marraskuussa 1919 hän oli toimittamassa hautajaisia, muttei koskaan palannut kotiin tältä matkalta. Vaikka tapahtuneesta liikkui aikoinaan useita teorioita, niin katoaminen jäi selvittämättä.
Mooses Putro oli naimisissa Nanna Putron kanssa ja perheeseen syntyi kaksi poikaa, Sulo ja Viljo, joka kuoli pienenä. Sulo sai Pietarissa upseerin koulutuksen ja jatkoi opiskelua Helsingin yliopistossa jääden Suomeen asumaan. Sulon kolmesta tyttärestä kenelläkään ei ollut omia jälkeläisiä ja kun sisaruksista viimeinen – Hilkka Putro – kuoli, Taipalsaaren kesähuvila siirtyi Inkerin kulttuuriseuralle. Sittemmin huvilasta on tullut säveltäjän nimeä kantava kotimuseo.
Helena Miettisen merkittävä kirjaprojekti valmistui sopivasti Pyhän Marian seurakunnan juhlavuonna. Seurakunta viettää tänä vuonna kirkon 210-vuotisjuhlaa ja seurakunnan uudelleen rekisteröinnin 25-vuotisjuhlaa. Mooses Putron muisto elää Pyhässä Mariassa muutoinkin: kuten monessa muussakin Inkerin kirkon seurakunnassa, myös Pyhässä Mariassa on yhä käytössä Mooses Putron säveltämä messuliturgia.
Putron rooli seurakunnassa ei rajoittunut pelkästään musiikkiin. Vaikeina aikoina, kun seurakunta menetti kaikki pappinsa, jo iäkäs Mooses Putro huolehti myös seurakunnan paimenuudesta. Pyhän Marian nykyinen kirkkoherra Mihail Ivanov viittasikin tähän kirjan esittelytilaisuudessa: ”Elämme nykyään aikoja, jolloin tarvitaan Mooses Putron kaltaisia hengellisiä taistelijoita.”
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen
{flike lang=fi_FI}