Kun Skuoritsaan 1800-luvulla suunniteltiin uutta kirkkoa entisen tilalle, siitä haluttiin vaatimaton rakennus. Se ei kuitenkaan sopinut keisari Nikolai I:lle, joka rahoitti rakentamisen – kirkosta piti tulla mahtavin kaikkien Inkerinmaan kirkkojen joukossa. Vuonna 1839 valmistunut, alun perin 1300-paikkainen Pyhän Katariinan kirkko ei ehkä enää ole mahtavin Inkerin kirkon pyhäköistä, mutta erikoisin se on sisätiloiltaan. 175-vuotiasta kaunotarta oli juhlimassa 29. marraskuuta täysi salillinen ystäviä naapuriseurakunnista ja Suomesta.
Bolshevikkien tultua valtaan Pyhän Katariinan kirkko koki kovia. Rakennus muutettiin vuonna 1937 sotilaitten klubiksi ja vuonna 1945 siellä oli tuhoisa tulipalo. Seuraavat vuosikymmenet rakennus sai rappeutua rauhassa. Lopulta se oli lohduttomassa tilassa vailla kattoa ja kirkkosalin valtasivat villinä rehottavat kasvit.
Seurakunta Skuoritsaan perustettiin uudelleen 1990. Kokoontumistilakseen se sai Suomesta lahjoituksena parakin, joka sijoitettiin vanhan kirkon viereen. Vanhaa kirkkoa alettiin kunnostaa talkoovoimin ja se vihittiin uudelleen alkuperäiseen käyttöönsä syksyllä 2006.
Restaurointisuunnitelman tekivät arkkitehti Pekka Wesamaa ja sisustusarkkitehti Ulla Wesamaa. Rakennuksessa on kekseliäästi yhdistetty vanhaa ja uutta: seinät ovat alkuperäiset, katto- ja pylväsrakenteet uudet. Historian kerrostumat ovat kauniisti sopusoinnussa nykyaikaisten ratkaisujen kanssa. Häväistyksen vuosien jälkiä ei ole edes yritetty peittää, vaan ne saavat näkyä ja puhutella omalla, karulla tavallaan. Rakennuksen historiaa kerrannut rovasti Esko Jalkanen (kuvassa vas.) muistutti kuitenkin puheessaan juhlan luonteesta: ”Tämä 175-vuotisjuhla on kirkon Herran, Jeesuksen Kristuksen voitonjuhla.”
Seurakunta sai ottaa vastaan lukuisan määrän onnitteluja, joita esittivät Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukaupin lisäksi naapuriseurakuntien paimenet, suomalaisten ystävyysseurakuntien edustajat sekä Venäjällä toimivan Inkerin Liiton ja Hatsinan Inkeri seuran edustajat.
Tervehdysvuorossa Hatsinan ja Tuutarin kirkkoherra Viktor Vorontsov (oik.). Vieressä Skuoritsan kirkkoherra Pavel Krylov.
Puheitten ja onnittelujen lomassa yleisö sai nauttia monista musiikkiesityksistä, joista vastasivat Skuoritsan, Tuutarin, Hatsinan ja Kelton kirkkokuorot sekä lapset ja nuoret. Juhla päättyi yhteiseen ”Omall maall” –lauluun.
Tuutarin kuoro. Hatsinan ja Kelton kuorojen yhteisesitys.
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen
{flike lang=fi_FI}