Inkerin kirkon merkittävästä hengellisestä isästä, rovasti Jalmari Laurikkalasta (1882-1957), on tekeillä dokumenttielokuva. Suomalais-venäläinen filmiryhmä kiersi touko-kesäkuun vaihteessa Pietarin ja Länsi-Inkerin rovastikuntien alueella keräämässä vaikutteita elokuvaan sekä materiaalia esittelyvideota varten. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa alan monitaituri Arto Myllärinen. Hän kuvaa Laurikkalan elämää uskomattomaksi tarinaksi, mikä tekee elokuvan työstämisestä hyvin innoittavaa ja jännittävää.
Suomalainen Jalmari Laurikkala lähti vuonna 1909 nuorena pappina Inkerinmaalle ja työskenteli siellä vuoteen 1937, jolloin hänet karkotettiin Suomeen. 1950-luvulla hän toimi Ruotsin inkeriläisten pappina. Elokuva etenee Laurikkalan elämänkaaren mukaisesti painottuen aikaan, jolloin hän toimi pappina inkeriläisten parissa.
Ajatus filmatisoinnista on lähtöisin kahden naisen, Riitta Lemmetyisen ja Laura Haukan, tapaamisesta Petroskoissa. Jalmari Laurikkala oli Lemmetyisen isosetä ja Haukan äiti puolestaan inkeriläinen ja Laurikkalan hengellisiä lapsia.
Elokuvan työryhmällä on ollut käytettävissään varsin monipuolista, ennen julkaisematonta kirjallista ja kuvallista materiaalia. Se antaa kuvan sekä pienestä ihmisestä että suuresta Jumalan miehestä, mutta ennen kaikkea suuresta Jumalan voimasta. Koko maailmanhistoriassa Laurikkala on harvinainen ilmiö. Inkerin kirkon emerituspääsihteeri Isto Pihkala, joka on elokuvan työryhmässä mukana, puhuu jopa profeetallisesta elämänkerrasta.
– Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi rinnastaa Laurikkalan Paavo Ruotsalaiseen. Jalmari Laurikkala oli suuri uskon isä sinä ateistisena ja vaikeana aikana, jolloin kirkon oletettiin kuolevan, Pihkala toteaa.
Arto Myllärinen tunnetaan tuotteliaana käsikirjoittajana, ohjaajana sekä näyttelijänä, joka on tehnyt töitä niin ammattilaisten kuin hyvien harrastajien kanssa. Hänelle Laurikkala-elokuva on mielenkiintoinen retki tuntemattomaan.
– Tämän miehen ja kokonaisen kansan eli inkeriläisten tarina on poikkeuksellisen värikäs ja dramaattinen. Siinä on samanlaisia syvällisiä aineksia, kuin suurissa elokuvissa. Se myös kertoo, että Jumala on uskollinen ja pitää omistaan huolen. Toivon, että saamme elokuvan kautta välitettyä siunauksia syvyydestä ja rohkaistua tässä ajassa kipuilevia ihmisiä. Kannattaa toimia rohkeasti, olla valona ja suolana. Jumalalla on unelma täydestä taivaasta, Myllärinen innostuu pohtimaan elokuvan tarkoitusta.
Elokuvasta tulee kolmiosainen, televisioon sopiva dokumentti, jossa näyttelijät näyttelevät todellisia tapahtumia. Laurikkalan ohella dokumentti tekee tunnetuksi myös Inkerin kansaa ja kirkkoa. Elokuvaa tullaan tarjoamaan mm. Suomen, Ruotsin, Viron ja Venäjän televisioille. Myllärinen arvioi työn kestävän noin kolme vuotta. Siten elokuva valmistunee vuonna 2017, joka on sekä Suomen itsenäisyyden että reformaation juhlavuosi.
Yläkuva: Kuvausryhmä Moloskovitsan kirkon raunioilla. Vas. Vladimir Karttunen, Arto Myllärinen ja Isto Pihkala.
Alakuva: Isto Pihkala haastattelee Tervolan Maria-kodin asukkaita.
Kristiina Paananen
{flike lang=fi_FI}