Idäntyönpäiville 28.-30.3. Ryttylään tullut lähetysväki näki tällä kertaa Inkerin kirkosta hieman toisenlaisen puolen, kun kirkon nuorempi sukupolvi, työhönsä ja kirkkoonsa sitoutuneet paikalliset työntekijät esittelivät työtään. Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi totesi, että nuoret ovat edenneet rohkeasti ja ottaneet mallia Uudesta testamentista: ”He eivät ainoastaan tee itse, vaan luovat ympärilleen opetuslasten joukon, joka tulee avuksi seurakunnan moninaisissa tehtävissä.”
Pietarissa olevan Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherra Mihail Ivanov käsitteli lauantain puheessaan kirkon ajankohtaisia kysymyksiä. Ensimmäisenä hän otti esille kirkon ja seurakuntien taloudellisen itsenäisyyden. Joissakin seurakunnissa siinä on edistytty hyvin, mikä Ivanovin mukaan on merkki hengellisestä kasvusta. Toisena hän mainitsi tarpeen kouluttaa vapaaehtoistyöntekijöitä pastoreiden apulaisiksi, sisälähetystyöntekijöiksi. Kolmas haaste kirkolle tulee ulkoapäin humanismin vaatimuksena.
– Pyydetään kompromisseja maailman kanssa. Omalla tavallaan on kirkon vainoamista, kun sitä yritetään hajottaa sisältä käsin, Ivanov sanoi.
Lähetysjohtaja Ivan Laptev sekä rovastikuntakoordinaattori Jukka Paananen pohtivat, miten avustustyötä tulisi nykyään tehdä Suomesta Inkerin kirkkoon.
– Kun ollaan lähetystilanteessa, jolloin kirkossa ei vielä ole juuri mitään, lähetystyöntekijä tulee ja tekee kaiken mahdollisen. Kuluu vuosia ja tilanne muuttuu. Asiaa voi verrata pieneen lapseen, jota aluksi hoidetaan syöttämällä ja vaihtamalla vaipat. Kun lapsi on 20-vuotias, olisi outoa tehdä samoja asioita. Silloin neuvotellaan yhdessä, mitä hän tarvitsee, Laptev havainnollisti.
– Meidän tulisi aina toimia Inkerin kirkon tarpeesta käsin ja siksi on välillä hyvä pysähtyä päivittämään työtämme. Tarvitsemme maantieteellisesti laajan perspektiivin Inkerin kirkkoon, jotta saisimme siitä kokonaiskuvan. Tarvitaanko Inkerin kirkossa nykyään lähetystyöntekijöitä? Kyllä ja ei, riippuu alueesta. Inkerin kirkon hyväksi voi tehdä paljon myös Suomessa. Tehtävää löytyy vapaaehtoisille, jotka voivat auttaa järjestämällä lähetystilaisuuksia, markkinoimalla Inkerin Kirkko -lehteä tai vaikka suomentamalla tekstejä, Paananen luetteli.
Viikonloppuna kuultiin lisäksi kaupungissa ja kylissä tehtävän työn eroista ja esillä oli erityisesti Siperian rovastikunnassa tehtävä työ. Inkerin kirkon nuorisotyö näkyi monipuolisesti. Esimerkiksi päivien musiikista vastasi Inkerin kirkon nuorten yhtye Free Hugs.
Kuvassa vas. Isto Pihkala, Tapani Kaitainen, Anna Ruha ja Mihail Ivanov.
Kristiina Paananen
{flike lang=fi_FI}