Pyhän Marian kirkon yleisö sai kuulla juhlavan ja vaikuttavan konsertin, kun maineikas mieskuoro Viipurin Lauluveikot päätti 115 –juhlavuotensa Pyhän Marian kirkossa Pietarissa helluntaina ja Pietarin syntymäpäivänä 27.5. Karjalan Laulu-Veikkojen kanssa kuorossa lauloi 80 miestä ja harvoin, jos koskaan, saa kuulla niin komeasti laulettua Suomalaista rukousta, Laatokkaa, Finlandiaa tai Heprealaisten orjien kuoroa oopperasta Nabucco.
Viipurin Lauluveikot perustettiin vuonna 1897 Viipurissa. Edellisen kerran se konsertoi Pietarissa vallankumousvuonna 1917, eli 95 vuotta sitten. Kuoroesiintyminen tuolloin sattui toukokuussa vallankumouksen alkuvaiheisiin. Kuoron piti olla laulamassa mielenosoitusmarssissa Mars-aukiolla, mutta lopulta marssi kiellettiin, sillä ammuskelu alkoi siellä täällä. Kuoro lähtikin pikaisesti junalla takaisin Viipuriin heti konsertin jälkeen.
Karjalan Laulu-Veikot on perustettu 1940 Talvisodan jälkeen, ja se on lähtöisin Viipurista samasta emokuorosta, joka sotien jälkeen hajaantui ympäri Suomea. 115-juhlavuoden konserttikiertue alkoi Helsingistä. Sen lisäksi konsertteja on ollut Karjalan Laulu-Veikkojen kotikaupungissa Lappeenrannassa ja Havin valleilla Viipurissa, jossa se oli osa kansainvälistä kuorofestivaalia.
Molemmat kuorot ovat niittäneet mainetta ympäri maailmaa konserteillaan. Kuorojen johtajat ovat olleet tunnettuja suomalaisia musiikkimiehiä. Viipurin Lauluveikkoja johtaa nykyisin dir.mus. Urpo Rauhala ja Karjalan Laulu-Veikkoja inkerisuomalainen Nadja Härkönen. Itse Jean Sibelius on säveltänyt Viipurin Lauluveikkojen kunniamarssin, jolla laululla kuoro alottin konsertin.
Molempien kuorojen ohjelmistoon kuuluvat isänmaalliset ja hengelliset laulut sekä perinteiset mieskuorolaulut. ”Tulemme ja tuomme pitkästi yli sadan vuoden mittaiset kokemuksemme, sävelemme ja vakaumuksemme nykyihmisten keskelle – aikoja takaa,” toteaa kuoron johtaja Urpo Rauhala konserttiohjelmassa.
Teksti ja kuva Tuulikki Vilhunen