Tyrön kirkossa juhlittiin sekä seurakunnan uudelleen syntymistä että ystävyysseurakuntatyötä 20.5.2012. Juhlan yhteydessä seurakuntaan vihittiin uusi diakoni Pavel Svetkov. Virkaanasettamisen sekä juhlasaarnan piti piispa Aarre Kuukauppi ja alttarilla palvelivat pastori Arvo Survo ja Tyrön seurakunnan kirkkoherra Aleksandr Hlynov.
Vuonna 1991 Tyrön seurakunta sai monen taistelun jälkeen takaisin kirkkonsa, joka oli ollut ennen sitä elokuvateatterina. Vuotta myöhemmin alkoi kirkon mittava remontti helsinkiläisten Malmin, Roihuvuoren ja Mikaelin ystävyysseurakuntien avulla. Kirkko sai takaisin entisen pyhyytensä ja kauneutensa ja on erityisen kaunis.
Mikaelin seurakunnasta rovasti Sirkka Kuula on ollut alusta alkaen vaikuttamassa Tyrön seurakunnan uudelleen syntymiseen. Hänellä on monenlaisia muistoja ensimmäisistä jumalanpalveluksista, kirkollisista toimituksista ja sekavistakin oloista 1990-luvun alkupuolella.
– Suunnitelma kirkon ennalleen saattamisesta tuntui aikoinaan hullunrohkealta, mutta toivo oli vahva, sanoi Roihuvuoren seurakunnan pastori Kari Laaksonen. Hän toi lahjaksi papin alban, mikä sai Hlynovin uskomaan, että seurakuntaan saataisiin vielä toinen pappi.
– Suurin toiveeni on, että seurakunta kasvaisi, mutta suurin asia seurakunnassamme on yhteistyö ja kanssakäyminen ystävyysseurakuntien kanssa. Vierailemme toisissamme ja syyskuussa menemme Malmin seurakuntaan viettämään tätä 20-vuotisjuhlaa, totesi Hlynov.
Jumalanpalveluksen jälkeen juhla jatkui kotoisasti. Pietarilainen vokaaliyhtye Palitra piti ihastuttavan pienen konsertin ja juhla päättyi seurakunnan tarjoamaan lounaaseen, joka maistui juhlaväelle kirkon lehterillä.
Tyrö (venäjäksi Martyškino) sijaitsee Kronstadtinlahden etelärannalla. Siihen kuului aikanaan myös Retusaari eli Kronstadt. Väestö oli enimmäkseen äyrämöisiä. Osa väestöstä jäi toisessa maailmansodassa Leningradin piiritykseen. Saksalaisten miehitysalueelle jäänyt osa siirrettiin Suomeen vuonna 1943. Tyrön seurakunta on yksi vanhimmista Inkerin kirkon seurakunnista, perustettu vuonna 1642. Se täyttää tänä vuonna 370 vuotta. Vuonna 1831 seurakunnan nimeksi tuli Pyhän Johanneksen seurakunta samalla kun kivinen kirkkorakennus valmistui. Kirkko suljettiin vuonna 1936.
Teksti ja kuvat Tuulikki Vilhunen