Toukokuun 13. päivänä Luumäellä vietettiin Kelton kirkon 20-vuotisjuhlaa. Jumalanpalveluksessa saarnasi piispa Aarre Kuukauppi. Jumalanpalveluksen jälkeen oli lähetysjuhla seurakuntatalolla. Kelton kirkkokuoro toi raikkaan tervehdyksen korkeatasoisilla musiikkiesityksillään sekä jumalanpalvelukseen että päiväjuhlaan.
Inkerin kirkko sai juhlassa arvokkaan lahjan. Sotilaspastori Juhani Jääskeläisen sota-aikana turvaan kuljettamaa Hietamäen seurakunnan Raamattua vuodelta 1642 on säilytetty Suomessa. Jo edesmenneen Jääskeläisen tytär, lehtori Mirjam Jokiranta palautti Raamatun takaisin Inkerin kirkolle. (Kuvassa Jokirannan vieressä hänen veljensä, kansanedustaja Pietari Jääskeläinen.)
Piispa Kuukauppi muisteli saarnassaan Kelton kirkon rakentamissuunnitelmia.
– Luumäen entinen kirkkoherra Taisto Jantunen kysyi minulta, mitä Kelton seurakunta tarvitsee ensimmäiseksi. Sanoin, että pienen rukoushuoneen. Mutta kohta oli jo suunnitelmat isosta kirkosta. Kyselimme, pystyisimmekö rakentamaan sen, kun kaikesta oli pulaa. Kirkko saatiin kuitenkin tehtyä ja kirkon ympärille pystytettiin lisäksi koulutuskeskus, mistä on saatu paljon siunausta.
Mirjam Jokiranta kertoi Hietamäen seurakunnan vanhan Raamatun tarinan.
– Ensimmäinen suomenkielinen koko Raamattu painettiin Tukholmassa vuonna 1642. Painos oli 1200 kappaletta. Niistä 800 toimitettiin Suomeen. Ruotsiin jäi 400, joista 40 lähetettiin Inkerinmaalle ja 30 Lappiin, Viroon, Liivinmaalle, Saksaan ja Hollantiin. Kirjat olivat Ruotsin kuningatar Kristiinan lahja seurakunnille.
Keltossa syntynyt Juhani Jääskeläinen toimi sotilaspappina saksalaisten valtaamalla Inkerinmaalla vuosina 1942-1943. Hän haki Raamatun Hietamäeltä "ahtaassa reessä" ja vei sen Narvaan. Sieltä väestönsiirronjohtaja, professori Pentti Kaitera kuljetti kirjan Helsinkiin Kansallis-Osake-Pankin holviin, josta Jääskeläisen oli määrä hakea se "sitten kun Hietamäen seurakunta perustetaan".
– Kun näköpiirissä ei ollut, että Hietamäen seurakunta olisi voitu perustaa, on todennäköistä, että Juhani Jääskeläinen haki Raamatun "kuittia vastaan." Näin se kulkeutui Luumäen kirkkoherran pappilaan, jossa sitä säilytettiin komerossa ruskeaan paperiin käärittynä. Muistan, kuinka sitä näytettiin piispa Martti Simojoelle piispantarkastuksen yhteydessä.
Mirjam Jokiranta kertoi, että hänelle se luovutettiin 40-vuotislahjaksi 1984.
– Tänään Raamattu pääsee takaisin kotiinsa Inkerin kirkkoon, kuljettajana tällä kertaa piispa Aarre Kuukauppi. Eikä reki ole enää ahdas, päätti Jokiranta esityksensä.
Teksti: Jaakko Mäkeläinen
Kuva: Juhani Partanen