Pietarissa Vasilin saarella sijaitsevan Pyhän Mikaelin kirkon mittavat kunnostustyöt julkisivun ja katon osalta ovat päätöksessä. Remontin etenemisestä vastannut suomalainen rakennustoimikunta luovutti urakkansa Inkerin kirkolle 23. lokakuuta, päivälleen 137 vuotta kirkon peruskiven muurauksesta.
Goottilaistyylinen kirkko sijaitsee neljän tien risteyskohdassa ja sen julkisivun korjaamisesta haasteellisen teki mm. haperoituneet valurautaa olevat katon koristesakarat, jotka aiemmin aiheuttivat vaaratilanteita kadulla kulkijoille. Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti Pyhän Mikaelin ystävyysseurakunnat; Tuusulan ja Nurmijärven rovastikunnat.
Pyhän Mikaelin kirkko suljettiin vuonna 1935 ja siinä alkoi toimia urheiluvälinetehdas. Seurakunta syntyi uudelleen vuonna 1991. Seuraavana vuonna kaupunki luovutti koko kirkon seurakunnan käyttöön. Jotta toiminta saisi jatkua, Pietarin kaupunki velvoitti seurakunnan korjaamaan kirkon. Ensimmäinen pastori Sergei Preiman kuoli yllättäen vuonna 2003. Uuden kirkkoherran seurakunta sai Sergei Tatarenkosta 2004, jolloin alkoi myös kirkon remontointi.
Kaupungin rakennuskomission säännöt korjaamiselle olivat tiukat. Alakerran kirkkosali valmistui 2005 ja torni vuonna 2006. Katon kantavat rakenteet, vesikatto, ikkunat ja julkisivun vaativat koristeet saatiin kuntoon niin, että rakennustelineet voitiin purkaa joulukuussa 2010.
Tuusulan ja Nurmijärven rovastikunnat ovat tukeneet yhteensä 400 000 euroa maksavaa remonttia 250 000 eurolla. 150 000 euroa Inkerin kirkko on itse maksanut.
Rakennustoimikunnan puheenjohtaja, rovasti Anja Hänninen Keravalta kiitti kaikkia remonttiin osallistuneita, erityisesti Isto Pihkalaa ja Jouko Pulkkista, joka valvoi rakennusurakkaa. Hänninen muistutti lisäksi seurakunnan tärkeimmästä tehtävästä:
– Vaikka tässä kirkossa vielä työtä ja korjattavaa riittää pitkäksi aikaa, niin ensisijaisena haasteena meille kaikille on syventyä Jeesuksen Kristuksen tuntemisessa ja armon osallisuudessa.
Piispa Aarre Kuukauppi vastaanotti Inkerin kirkon puolesta luovutusasiakirjan rakennustoimikunnalta.
– Meidän rukouksemme on, että tämäkin kirkko kasvaisi siihen tilanteeseen, mikä oli joskus Pushkinin kirkossa. Kun Pushkinin seurakunnalle annettiin kirkko, niin seurakunta sai remontin omilla varoillaan tehtyä. Se johtui siitä, että seurakunnassa oli 3000 jäsentä.
Pyhän Mikaelin tiloissa kokoontuu viikoittain noin tuhat ihmistä, sillä seurakunta vuokraa kirkon toisen ja kolmannen kerroksen tiloja muille kristillisille seurakunnille. Myös oman seurakunnan toiminta ensimmäisessä kerroksessa on aktiivista. Erityisesti seurakunta on panostanut monipuoliseen musiikkityöhön.
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen