Inkerin kirkon Kirkolliskokous kokoontui Pietarissa Pyhän Marian kirkossa 14. lokakuuta. Juhlajumalanpalveluksen jälkeen kuultiin tervehdyksiä, joita esittivät Pietarin kaupunginhallinto, kaupungissa toimivat eri kristilliset kirkot sekä Inkerin kirkon ulkomaiset yhteistyökirkot Suomesta ja Amerikasta.
Inkerin kirkon pääsihteeri Aleksandr Prilutskij totesi puheenvuorossaan, että Inkerin kirkko on yhtä aikaa vanha ja nuori kirkko, jonka teologinen jälleenrakentaminen jatkuu vielä: "Me tiedämme jo miten ja mihin me uskomme, mutta meidän täytyy vielä oppia, miten järjestää kirkollinen elämämme uskomme mukaan."
Leningradin alueen kuvernöörin neuvonantaja Vjatseslav Sanin luki kuvernööri Valeri Serdikovin lähettämän sähkeen ja toi ilmi kaupungin halun yhteistyöhön Inkerin kirkon kanssa.
– Inkerin kirkon uudelleen syntyminen sekä rakentaminen Pietarissa ja Leningradin alueella on ainutlaatuinen asia. Myös muilla alueilla on syntynyt seurakuntia ja se osoittaa, että Herra siunaa vaivannäkönne ja niiden työn, jotka teitä auttavat. Emme ole vielä läheskään ammentaneet tyhjiin olemassa olevan yhteistyömme resursseja, mutta tahtoa ja avoimuutta yhteistyöhön on.
Ortodoksikirkon edustaja isä Vladimir Fjodorov Vladimirin kirkosta onnitteli sydämellisesti Inkerin kirkkoa oman hiippakuntansa, missiologian ja ekumenian instituutin sekä hengellisen akatemian puolesta.
– Viimeisten vuosien aikana olen nähnyt, miten ateismin, kirkonvastaisuuden ja muun käsittämättömän aalto nousee. Tarvitaan dialogia uskovien ja ei-uskovien kesken ja on selvää, että tässä dialogissa me tulemme istumaan samalla puolella. Ortodokseilla ja Inkerin kirkolla on yksi ja sama missio ja tehtävä: todistaa.
Suomen kirkon tervehdyksen toi Kirkkohallituksen ulkoasiain osastolta tohtori Ari Ojell, joka luki arkkipiispa Kari Mäkisen tervehdyssanat.
– Kirkolliskokouksissamme rukoilemme, että Pyhä Henki laskeutuisi päällemme kuten ensimmäisenä helluntaina, vaikuttaisi keskellämme, johdattaisi meidät tuntemaan totuuden ja yhdistäisi eri tavoin ajattelevat ja erilaisia kansallisia ja kulttuurisia perinteitä edustavat ihmiset aidoksi kristilliseksi yhteisöksi.
Oman tervehdyksensä esittivät myös katolinen kirkko, Ukrainan kreikkalais-katolinen kirkko, saksalaistaustainen luterilainen kirkko (ELKRAS) sekä amerikkalainen luterilainen kirkkokunta Missouri-synodi.
Inkerin kirkon pääsihteeri Aleksandr Prilutskij keskittyi katsauksessaan Inkerin kirkon uudempaan historiaan ja tämän hetken haasteisiin.
– Seurakuntien määrän aktiivinen kasvu on tuonut mukanaan kirkolle vaikean tehtävän: pappien kouluttamisen suunnittelemaan ja organisoimaan seurakuntaelämää. Kirkko on muuttanut lähetystyönsä mallia uusien seurakuntien perustamisesta jo olemassa olevien kehittämiseen.
– Jotta oman aikamme ihmiset kuuntelisivat kristillisen evankeliumin julistuksen ääntä, meidän on kyettävä puhumaan samaa kieltä heidän kanssaan eli julistettava ajankohtaisesti. Kyse on taidosta vastata ajankohtaisiin kysymyksiin muuttumattomien Pyhien kirjoitusten ja niihin pohjautuvan kirkon tunnustuksen avulla. Myös tätä varten kirkon hyvä maine yhteiskunnan silmissä on tärkeää.
Kirkolliskokous hyväksyi varsinaisessa työskentelyssään keskushallinnon, stipendirahaston sekä eri toimikuntien toimintakertomukset ja tulevan vuoden talousarviot sekä toimintasuunnitelmat.
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen
Puheenvuorojen suomennokset: Miina Viitanen