Osittain remontoitu Aleksanterin kirkko tarjosi hyvin puhuttelevat ja juhlalliset puitteet 6. elokuuta Narvassa vietetylle Inkerin kirkon 400-vuotisjuhlalle. Jumalanpalveluksessa saarnasivat sekä Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi että Viron kirkon arkkipiispa Andres Põder. Jumalanpalveluksen yhteydessä arkkipiispa Põder luovutti piispa Kuukaupille Viron kirkon myöntämän ensimmäisen luokan ansioristin.
Ohjelmassa kuultiin Inkerinmaan ja Inkerin kirkon historiaa sekä runsaasti erilaista musiikkia. Monikielinen juhla sujui suomen-, viron- ja venäjänkielellä.
– Inkerin kirkosta on tullut sellainen Jumalan sulatusuuni, jossa sulatetaan kaikki kansat yhteen. Tässäkin meitä on sekä venäläisiä että suomalaisia, inkeriläisiä, eestiläisiä – monesta kansasta, monesta kielestä ja hyvässä sovussa me veisaamme Herralle kiitosta, totesi Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi.
Piispa Kuukauppi kertoi saarnansa alussa, että Narva on ollut hyvin tärkeä paikka Inkerin kirkolle.
– Kun kaikki luterilaiset kirkot oli suljettu Inkerissä ja Venäjällä, Narva oli melkein ainoa seurakunta, johon inkeriläiset pääsivät jumalanpalveluksiin, ehtoollisen viettoon, konfirmaatioon ja kastamaan lapsia. Täällä oli seurakunnassa suomeksi palveleva kirkkoherra Elmar Kull, joka konfirmoi myös minut. Ei tosin tässä kirkossa, vaan siinä pienemmässä vaatimattomassa kirkossa, joka on tässä naapurissa.
Viron evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Andres Põder onnitteli juhlivaa Inkerin kirkkoa. Saarnansa jälkeen hän luovutti piispa Kuukaupille ensimmäisen luokan ansioristin, joka on Viron kirkon korkein kunnianosoitus.
Jumalanpalveluksessa lauloivat Viron inkeriläisten kuorot johtajinaan Tatjana Belan, Kaja Arulepp ja Marge Matson. Kelton kirkkokuoro esiintyi Marina Väisän johdolla.
Kirkon tornitiloissa avattiin Inkerin kirkkoa esittelevä näyttely, johon on koottu kartta sekä kuvia ja esineistöä Inkerinmaan seurakunnista.
Juhlassa julkaistiin Narvan seurakunnan painattama kirja "Inkerin kirkon kärsimysten tie". Teoksen ovat koonneet ja toimittaneet Villu ja Tuuliki Jürjo. Artikkeleita kirjaan ovat kirjoittaneet Toivo Hollo, Paul Saar, Harri Mõtsnik sekä Tiit Salumäe.
Inkeriläisten ja Inkerinmaan historiasta esitelmöivät Piret Lotman Tallinnasta sekä Konstantin Zukov Pietarista. Ohjelmassa oli myös kaksi konserttia. Sopraano Svetlana Musina lauloi Jelizaveta Pantshenkon säestyksellä. Juhla päättyi uudempaan inkeriläiseen musiikkiin, josta vastasivat pietarilaiset kansanmusiikkiryhmät "Konec LetA" sekä "Minus Trelligh".
Narvan evankelis-luterilaisessa seurakunnassa on työskennellyt vuodesta 2000 lähtien kirkkoherrana Villu Jürjo ja kanttorina Tuuliki Jürjo. Venäjänkielisenä pastorina työskentelee Inkerin kirkon vuonna 2005 lähettämä Oleg Sevastjanov. Pushkinin seurakunnan papit auttavat suomenkielisissä jumalanpalveluksissa. Lähetystyöntekijöinä työskentelevät Mirva ja Kai Lappalainen (SEKL).
Venäjänkielinen jumalanpalvelus on sunnuntaisin klo 13 Aleksanterin kirkon tornissa. Pienessä kirkossa pidetään joka sunnuntai klo 11 vironkielinen jumalanpalvelus sekä kuukauden toisena ja neljäntenä lauantaina klo 11 suomenkielinen palvelus.
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen