Siinä missä urut soivat kirkossa, soi haitarikin. Tuutarin seurakunnan pieni kuoro säestäjänään hanuristi lauloi juhlakansan sydämiin venäläistunnelmaisilla hengellisillä lauluilla. Kansa ei voinut vastustaa yhtymistä kuoron laulantaan. Iloa ja lohdutusta musiikista ja sen hengellisestä sanomasta toi jokainen esiintyjä. Kun konsertin lopuksi kaikki esiintyjät kokoontuivat yhteen kuoroon laulamaan ja kiittämään, juhla sai täyttymyksensä.
Skuoritsan seurakunta järjesti 11.6. neljättä kertaa laulujuhlan, täällä kertaa 400-juhlavuoden merkeissä. Esiintyjät olivat Inkerin kirkon eri seurakunnista tai Inkerin kirkon hyväksi esiintyviä muusikoita. Juhlassa tuli esille, että Inkerin kirkko on aikanaan ollut laulava kirkko, ja sitä se on edelleen.
Laulujuhlan aloitti Skuoritsan seurakunnan nuorten kuoro, ja konserttiosuudessa viimeisenä esiintyi Kelton seurakunnan kuoro Marina Väisän johdolla. Monipuolisessa ohjelmassa kuorojen lisöksi esiintyi nuoria kitaristejä, pieni viulistityttö sekä laulajattaret Natalia Nevzorova sekä Svetlana Musina, joka on esiintynyt jo sata kertaa Suomessa ja kymmeniä kertoja Inkerin seurakuntien tilaisuuksissa.
Laulujuhlan toisella puoliskolla esiintyi pastori Arvo Survo laulaen ja kanteleella säestäen, sekä laulattaen että puhuen. Suomesta tervehdyksen toi pastori Markku Niemelä, joka kertoi kulkeneensa jo 30 vuotta Inkerinmaalla. Koko iltapäivän kestävän laulujuhlan päätti juhlan järjestänyt Skuoritsan kirkkoherra Pavel Krylov niinikään laulaen ja itseään kanteleella säestäen.
Juuria etsimässä
Suomesta juhlassa oli mukana Inkerin kulttuuriseuran järjestämä ryhmämatka. Ryhmässä oli mukana niin tunnettujen Inkerin kirkon vallankumousta edeltävän ajan työntekijöiden Aatami Kuortin ja Mooses Putron sukua kuin sukunsa juuria vasta etsiviä.
Mukana olleet Pekka Holopainen ja Aila Mehtonen (s. Holopainen) kertoivat liikuttuneena, että olivat käyneet elämänsä ensimmäistä kertaa isänsä synnyinkylässä Skuoritsan Punkkalassa.
Teksti ja kuvat Tuulikki Vilhunen