Pieni kaunis kirkko keskellä Läskelän kylää Laatokan pohjoisrannalla täyttyi ääriään myöten 19.6. vihkiäisjuhlaan. Ilo täytti korkean kirkkosalin kun juhlakansa lauloi täysin rinnoin ”On riemu kun saan tulla, sun Herra temppeliis”. Tuosta virrestä on tullut Inkerin kirkossa virsi, joka lauletaan useimmiten kun uusi kirkko vihitään tai saadaan uudelleen käyttöön.
Rakentakaa! sanoi kaukaisin vieras Suomi-Konferenssin pj., pastori Antti Lepistö Minnesotasta Yhdysvalloista 3-4 vuotta sitten kun omasta kirkosta haaveiltiin. Kirkon varojen keräyksen hoiti Lestadiolainen lähetysyhdistys Uusheräys ry. ja siihen osallistuttiin myös valtameren takaa. Raskaat historian vaiheet jo haluttaisiin jättää taakse Jesajan 43: 18-19 sanoin: Älkää entisiä muistelko… Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle.
Historiallinen yhteys Kangasniemelle
Kirkon rakentamiseen osallistuivat myös Kangasniemen seurakunta, kunta ja Kangasniemellä toimiva Harlu-seura, jonka terveiset toi sen puheenjohtaja Hannu Kervinen. Harlu kuuluu luovutettuun alueeseen, jonka asukkaat sijoitettiin Kangasniemelle ja sen ympäristökuntiin. Kangasniemi on ollut Harlun ystävyyskunta vuodesta 1992 lukien.
Harlun entinen rukoushuoneesta kunnostettu kirkko tuhoutui sodassa, mutta sen alttaritaulun pelastivat evakot Kangasniemelle, jossa se on edelleen seurakuntakodin seinällä. Koska alttaritaulua ei voitu enää palauttaa, Harlu-seura lahjoitti siitä tauluksi tehdyn vedoksen, joka on kooltaan yksi kolmas osa alkuperäisestä. Kangasniemen kunta ja seurakunta lahjoittivat kirkolle kellon, joka valmistettiin Venäjällä Kamenskilaisessa kellovalimossa. Kun muutkin tarvittavat lahjat, urut, ehtoolliskalusto, kastemalja, kynttilänjalat, koraalikirjat, stolat ja kukkamaljakot saatiin käyttöön juhlassa, uusi elämä kirkossa voi alkaa.
Seurakunnan uusi syntyminen
Uusheräyksen lähettinä Laatokan Karjalassa on toiminut Juhani Nevalainen vaimonsa Taimin kanssa jo vuodesta 1995 lähtien. Taimi Nevalainen sanoo, että olemme tehneet rakkaustyötä, olemme rakastaneet ihmisiä täällä. Siitä työstä seurakunta alkoi syntyä uudelleen. Seurakunta kokoontui eri paikoissa Pitkärannan seurakunnan kappeliseurakuntana ja on nyt itsenäinen. Sen kirkkoherrana toimii Oleg Menager. Seurakunnassa on myös pyhäkoulusihteeri, joka tekee sekä lapsi- että nuorisotyötä.
Uudesta kirkkotilasta iloittiin kuin omasta kodista. Nykyisin monet kirkot toimivat monitoimitiloina ja tässäkin kirkossa on tilat myös pienryhmille, pyhäkoululle, nuorisotyölle ja toimistolle. Oleg Menagerin toiveena on saada uusi kirkko täyteen väkeä niin kuin nyt vihkiäisissä. Nyt työ voi kunnolla alkaa kun on näkyvä ja pysyvä paikka. Seurakunnan toiminta-alueella on lähes 5000 asukasta.
Piispa Aarre Kuukauppi totesi puheessaan, miten Inkerin kirkossa Jumalan Sana on saanut vaikuttaa niin että jopa entiset ateistit löytävät uskon. Papeissakin on entisiä vankeja ja on ollut ilo nähdä miten suuri voima Sanassa on. Täällä eräs seurakunnan työhön valmistuva "kasvatti" onkin sanonut, ettei voi liikuttumatta puhua Jeesuksen kärsimyksistä. Piispa Jorma Laulaja viittasi puolestaan alttaritauluun sanoessaan, ettei tässä kirkossa voi puhua kovia sanoja.
Kirkon vihkimisen suorittivat Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi, piispa Jorma Laulaja Suomesta, Karjalan lääninrovasti Aleksandr Voltsok Muurmanskista, TT, Uusheräys ry:n pj. Kalevi Silvola, Amerikan ev. lut. kirkon (ELCA) pastori Antti Lepistö, Harlun srk:n kirkkoherra Oleg Menaker ja Pitkärannan srk:n kirkkoherra Juho Kajava. Juhlankansan veisuuta johti maankuulu kanttori Veli Ainali, joka oli mukana juhlatalkoissa ja on osallistunut aktiivisesti muutenkin Uusheräyksen toimintaan.
Teksti ja kuvat
Tuulikki Vilhunen