Länsi-Inkerissä, Kingiseppin kotiseutumuseossa, alkoi helmikuussa tapahtumasarja nimeltään "Vatjalaisten, inkeroisten ja inkeriläisten kansallinen pyhäkoulu". Ensimmäisen luennon aiheena oli "Tuntematon Inkerinmaa". Luennon piti kotiseutututkija Konstantin Uljanotshkin. Huhtikuun 23. päivänä A.J. Tshistjakov esitelmöi alueen vähemmistökansojen juhlaperinteistä. Vatland.ru -verkkosivustolla kerrotaan, että tapahtumasarjaan sisältyy teemaluentoja kahtena viikonloppuna kuukaudessa sekä retkiä kansallisiin juhliin.
Luentojen teemoina on muun muassa seuraavia aiheita: "Harmaan Baltian rannoilla" (Kingiseppin alueen asuttamisen historia), "Vatjalaiset. Katoavan kansan menneisyys ja nykypäivä", "Aikakirjojen inkeroiset", "Inkerinsuomalaisten historia ja kohtalo", "Ruotsin vallan aika ja kansan historiallinen muisto", "Inkerinmaan myyttejä ja legendoja", "Alueellinen paikan- ja kansannimitutkimus" sekä "Vatjalaisten, inkeroisten ja inkeriläisten kansankulttuurin keräilijät".
Huhtikuun 23. päivänä Jaaman seurakunnan kirkkoherra ja ryhmä seurakuntalaisia oli mukana luennolla, jonka piti A.J. Tshistjakov aiheesta "Vatjalaisten, inkeroisten ja inkeriläisten juhlakulttuuri". Samana päivänä järjestettiin myös taiteilija D.N. Tkasthjovan töiden näyttely, joka kertoi Soikkolanniemen alkuperäisasukkaiden arjesta. Näyttelyn nimi oli "Vilja-aittojen hiirten poluilla".
Ihminen, joka ei tunne esi-isiensä ja kotiseutunsa historiaa, menettää paljon. Siksi on tärkeää palauttaa ja huolellisesti säilyttää vähemmistökansojen kulttuuriperintö. On hienoa, että vatjalaisten, inkeroisten ja inkeriläisten historia Kingiseppin alueella on viime aikoina herättänyt paljon kiinnostusta paikallisten asukkaiden keskuudessa ja myös valtion taholta on saatu tukea asian esillä pitämiseksi.
Venäjänkielisiltä sivuilta suomentanut Miina Viitanen