Siperian pappien seminaari Omskissa päättyi jumalanpalvelukseen 4. maaliskuuta historiallisissa merkeissä: messu pidettiin ensimmäistä kertaa noin 80 vuoden tauon jälkeen nykyään miliisimuseona toimivassa Omskin vanhassa luterilaisessa kirkossa. Jumalanpalveluksen yhteydessä piispa Aarre Kuukauppi toimitti pappisvihkimyksen ensimmäisen kerran Inkerin kirkon historian aikana Siperiassa.
Pappien seminaariin päätettiin yhdistää diakoni Vitalij Lutshakovin pappisvihkimys. Lutshakov on kotoisin Ulan-Udesta ja opiskellut Kelton Teologisessa Intituutissa v. 2005-2009. Inkerin kirkon kirkkohallitus on tehnyt päätöksen vihkimyksestä, mutta pitkien ja kalliiden matkojen takia asia on jäänyt toteuttamatta.
Inkerin kirkon historiassa pappisvihkimystä ei ole pidetty koskaan aikaisemmin Siperiassa. Paikaksi suunniteltiin aluksi Omskin saksalaista kirkkoa, kunnes päätettiin kysyä lupaa miliisimuseon johtajalta päästä Omskin vanhaan luterilaiseen kirkkoon. Se rakennettiin v. 1791 ja suljettiin 1930-luvulla. Kaikkien suureksi ihmeeksi lupa jumalanpalvelukseen museon tiloissa myönnettiin.
Venäjän salaisen poliisin perustajan Feliks Dzerzinskin suuri rintakuva on poistettu alttarin paikalta jo pari vuotta sitten. Nyt museon henkilökunta siirsi paikalla seisovan poliisimoottoripyöräilijän pois ja papit kattoivat paikalle alttarin. Alttarilla ja alttarin yläpuolella oli risti merkkinä voitosta. Jumalan sana ja sakramentit palasivat kirkkoon. Jumalanpalvelus alkoi torilta ostetun vanhan kirkonkellon soitolla. Muuta soittopeliä ei ollut, mutta se ei haitannut seurakunnan ja 15 paimenen virsilaulun raikumista kirkossa.
Oli puhuttelevaa ajatella, että nyt vihittiin pappi kirkossa, jonka edellinen paimen kuoli nälkään ja tauteihin 70 vuotta sitten Kamchatkan leirillä. Hänen edeltäjänsä ammuttiin 1925. Museon näyttely on täynnä aseita ja kahleita. Seinillä roikkuvat miljoonia kristittyjä tapattaneet neuvostojohtajat edelleen kunniapaikoilla. Kirkon 220 vuotta vanhat kiviset seinät ovat kuitenkin kuulleet lukemattomia kristittyjen rukouksia ja huokauksia. Kristuksen ja marttyyrien veri huutaa Kristuksen voittoa.
Herra kuulkoon myös meidän rukouksemme, että saisimme tuon kirkon takaisin siihen käyttöön, mihin se on rakennettu. Olemme anoneet kirkon palauttamista jo vuosia. Tähän asti olemme saaneet kielteisiä päätöksiä. Jumalanpalveluksen salliminen oli ensimmäinen positiivinen vastaus. Meidät otettiin vastaan erittäin ystävällisesti ja museon johtaja jopa yhtyi virsilauluun ja rukouksiin. Herra siunatkoon myös häntä. Tämän tapauksen jälkeen pyydämme teitä vielä enemmän rukoilemaan, että saisimme mahdollisimman nopeasti kirkon takaisin.
Juha Saari