Marraskuun 1.-6. päivä Teologisessa Instituutissa pidettiin tämän kertaisen kanttorikurssin ensimmäinen jakso. Opintonsa aloitti 15 muusikkoa Inkerin kirkon eri seurakunnista. Monet heistä ovat opiskelleet musiikkia korkeakouluissa ja ovat erikoistuneet muun muassa kuoron johtamiseen, urkujen soittoon tai musiikkitieteeseen. Jotkut kurssilaisista ovat saaneet palkintoja valtakunnallisista ja kansainvälisistä urkukilpailuista.
Kanttorikurssi tulee kaiken kaikkiaan sisältämään kuusi viikon mittaista lähiopiskelujaksoa. Ohjelmaan kuuluu teologiaa, musiikin teoriaa ja musiikin käytännön oppitunteja. Ottaen huomioon opiskelijoiden lähtötason työstettiin myös uutta materiaalia musiikin alalta. Tässä apuna käytettiin Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston opintosuunnitelmaa. Ensimmäistä kertaa opiskelua täydennetään myös lähijaksojen välissä tapahtuvalla etäopiskelulla ja näin prosessi ei pääse katkeamaan. Teologisen Instituutin internet-sivuille on asennettu etäopiskeluun tarkoitettu modus-järjestelmä. Opiskelijat saavat koodin, jonka avulla he pääsevät tutustumaan sivustolta löytyvään liturgiaa, kirkkomusiikin ja luterilaisen musiikin historiaa sekä virsioppia käsittelevään materiaaliin.
Teologisen Instituutin vieressä sijaitseva Kelton kirkko antaa opiskelijoille mahdollisuuden lähijakson aikana laittaa opittua käytäntöön. Esimerkiksi marraskuun 2. päivä kirkkomusiikin oppitunnilla käsiteltiin psalmilaulantaa ja saman päivän iltana iltajumalanpalveluksessa kanttorit lauloivat Psalmin 106 vanhan psalmilaulannan tyyliin. Tulevien jaksojen aikana kanttoriopiskelijat ottavat osaa Lutherin aikaisen jumalanpalveluksen ja muiden juhlatilaisuuksien toteuttamiseen.
Yksilötunteja urkujen soittoon kurssilla antaa Pyhän Marian kirkon kanttori, Marina Väisä. Pian Pyhän Marian kirkossa kuullaankin uusien urkujen soittoa ja toivomme, että myös opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua tähän hienoon soittimeen ja pääsevät kokeilemaan sillä taitojaan.
Monet kanttorikurssin osanottajista ovat suhteellisen tuoreita Inkerin kirkon jäseniä ja siksi on erityisen tärkeää, että he voivat opiskella myös Raamattua, Katekismusta, luterilaista oppia, kirkon historiaa ja liturgiaa. Herra siunatkoon kanttoreiden ja kirkkokuorojen johtajien edessä olevat kolmen vuoden opinnot ja antakoon heille mahdollisuuden paitsi ammatilliseen, myös hengelliseen kasvuun.
Darja Shkurljateva, käännös Miina Viitanen