Itä-Suomen yliopiston professori Antti Räsänen ja vanhempi lehtori Risto Aikonen tutustuivat Inkerin kirkon ylläpitämään Kelton Teologiseen Instituuttiin. He tapasivat Instituutin rehtorin Fjodor Tylininin, dekaanin Aleksandr Prilutskij’n sekä Instituutissa luennoivan Hertzenin pedagogisen yliopiston professorin A.J. Grigorenkon.
Itä-Suomen yliopistolla on jo aiemmin ollut yhteyksiä Kelton Teologiseen Instituuttiin. Instituutti on saanut syksyllä 2010 koulutuslisenssin ja oikeuden aloittaa maisteritason koulutusohjelma. Ko. koulutuksen suunnittelussa nähtiinkin nyt suuria yhteistyön mahdollisuuksia.
Professori Räsänen ja lehtori Aikonen olivat luentomatkalla 8.11. – 12.11. Pietarin Hengelliseen Akatemiaan. Asiaa voidaan pitää historiallisena tapahtumana, sillä koskaan aikaisemmin Hengellisessä Akatemiassa ei ole luennoitu suomalaisesta uskonnollisesta tilanteesta, uskonnon osuudesta lasten ja nuorten elämässä tai uskonnon opetuksesta ja opettajien koulutuksesta Suomessa.
Pietarin Hengellinen Akatemia on ortodoksinen ja seminaariin osallistuivat Akatemian teologisten kurssien opiskelijat. Seminaarissa käsiteltiin niin luterilaista kuin ortodoksista uskonnonopetusta ja kasvatusta sekä uskonnonopettajien koulutusta.
Uskonnon opetuksen tilanne on ajankohtainen Venäjällä, sillä kesällä 2009 presidentti Dmitri Medvedev on ilmoittanut päätöksestä, että kouluissa aloitetaan uskonnonopetuksen ohjelma. Se toteutetaan aluksi 18 eri alueella ja Pietari on niistä yksi.
Vanhemmat voivat valita lapsillensa uskonnonopetuksen ortodoksisen, islamilaisen, juutalaisen tai buddhalaisen uskonnon opetuksen mukaan tai maailman uskontojen historian. On myös säädetty, että opetusta eivät voi antaa ko. uskontokuntien edustajat. Asiaa valotti tapaamisessa professori Grigorenko.
Uskonnopetuksen suhteen Suomessa ja Venäjällä ollaan vastakkaisissa asemissa. Kun Suomessa keskustellaan uskonnon opetuksen vähentämisestä kouluissa, Venäjällä uskontokasvatus aloitetaan presidentin päätöksellä tarkoituksena muodostaa vastuullista maailmankuvaa ja yksilön arvojärjestelmää sekä antaa säännöille eettistä sisältöä. Kun ortodoksinen opetus on vähemmistön asemassa Suomessa, luterilaisuus on vähemmistön asemassa Venäjällä.
Vieraat osallistuivat myös opiskelijoiden pitämään rukoushetkeen Instituutin kappelissa ja lämminhenkisessä tilaisuudessa he keskustelivat opiskelijoiden kanssa heidän tuntemuksistaan teologian opiskelussa.
Kuvat:
Yllä: Keskustelua opiskelijoiden kanssa
Alla: Lehtori Risto Aikonen, rehtori Fjodor Tylinin ja professori Antti Räsänen
11.11.2010 Tuulikki Vilhunen