Inkerin kirkon ylläpitämä Kelton teologinen instituutti on saanut pitkään odottamansa koulutuslisenssin elokuussa 2010 viideksi vuodeksi eteenpäin. Lähes painajaismainen prosessi kesti kaksi vuotta, mutta nyt Teologinen instituutti voi vapaasti suunnitella ja kehittää tulevien vuosien koulutusohjelmiaan.
Venäjän oikeusministeriö julkaisi 15.10.2008 listan lakkauttamisuhan alla olevista uskonnollisista järjestöistä. Ministeriön mukaan järjestöjen toiminnasta ei ollut lähetetty viranomaisille niiden pyytämiä tietoja. Tuolla listalla olivat myös Inkerin kirkko sekä Kelton teologinen instituutti.
Tuolloin Kirkon Ulkomaanapu teki piispa Kuukaupin pyynnöstä nopean päätöksen avustaa juristin palkkauksessa. Juristin avustuksella Inkerin kirkon ja seurakuntien rekisteröintiasiakirjoja uusittiin ja saatettiin ajan tasalle, ja Inkerin kirkko poistettiin listalta keväällä 2009.
Teologisen seminaarin tilanne oli kuitenkin monimutkaisempi. Seminaarin toiminnan laillisuus ja asianmukaisuus tarkastetiin neljä vuotta sitten, jolloin todettiin, että Keltossa annettu koulutus vaatii lisenssin, jota ei ollut hankittu koska silloin elettiin vapaampaa aikaa eikä sitä välttämättä vaadittu.
Seikkailua pykäläviidakossa
Lisenssin hakuprosessi kesti kaksi vuotta, sillä siihen liittyi pelkän koulutuksen lisäksi kaikki Keltossa olevat koulutukseen liittyvät rakennukset, joita on seitsemän. Itse koulutusta varten valtio vaatii tietyn määrän tohtoritasoisia opettajia, jotka ovat maan kansalaisia, ja siksi nuoren kirkon ja insituutin oli vaikea saada vaadittua listaa opettajista. Inkerin kirkossa ihmetelläänkin sitä, että vaikka kirkko on erotettu valtiosta, miksi se asettaa omat vaatimuksensa näissäkin asioissa. Prosessin aikana jouduttiin neuvottelemaan opettajakunnan pätevyydestä ja loppujen lopuksi lain pykäliä voitiin soveltaa niin, että vaadittu opettajalista saatiin, kun opettajalla oli muun yliopistotutkinnon lisäksi papin tutkinto.
Rakennusten rekisteröiminen ensin koulutuskeskusken omaisuudeksi kesti puoli vuotta. Ruokailun järjestäminen vaati myös oman sertifikaatin ja terveysviranomaisten tarkastukset ja luvat. Oma lukunsa oli palotarkastus vaikka rakennukset olivat uusia ja säännösten mukaan tehtyjä. Paloviranomaiset vaativat mm. että rakennusten lähistölle vesisäiliötä tai –lammikkoa tulipalon varalta. Neuvottelujen jälkeen siinä tehtiin myönnytys.
Kaikkien paperien kuntoon saattaminen kesti 1,5 vuotta ja kun ne lopulta vietiin Moskovaan lisenssiosastolle, siellä todettiin, että kuitenkin jotakin on vielä tehty puutteellisesti. Lisenssitoimisto antoi ohjeet ottaa tietty lakitoimisto, jonka kanssa tehty sopimus maksoi 4000 e, mutta joka ei kuitenkaan saanut lisenssiasiaa hoidetuksi. Kysymyksessä lienee ns. järjestetty ”voitelu”, jossa ministeriöt operoivat tiettyjen firmojen kanssa, arvioi piispa Kuukauppi.
Lopulta, kun löytyi henkilö, joka otti hoitaakseen lisenssiasian ilman väliportaita, kirjekuori tärkeine asiapapereineen hävisi postissa matkalla Moskovaan. Kaikki paperit jouduttiin uusimaan ja monta kertaa viime hetkellä, juuri kun näytti, että katastrofi on käsillä, uusi vaadittu paperi saatiin jollakin tavalla perille. Uhkana oli koulutuskeskuksen sulkeminen, työntekijöiden irtisanominen ja suuret taloushuolet. Lyhytseminaareja olisi tosin voitu järjestää, mutta kirkon kehittymiselle tärkeä teologinen koulutus olisi jäänyt vaille statusta. Piispa Kuukauppi kertoo, että tuntuu kuin olisi ollut viiden vuoden jatkuva stressi. Rahaa kaikkiin maksuihin kului yhteensä 15 000 euroa, johon Kirkon Ulkomaanavulta saatiin 10 000 euroa.
Koulutuslisenssi avaa uusia mahdollisuuksia
Sekä piispa Aarre Kuukauppi että teologisen instituutin dekaani Aleksandr Prilutskij iloitsevat siitä, että nyt on rauha toimia ja kaikki toiminta voi olla läpinäkyvää. Instituutissa aletaan suunnitella uutta maisteriohjelmaa. Instituutti tarvitsee uusia professoreita ja uusia kirjoja kirjastoonsa.
Suunnitelmissa on myös luoda suoria kontakteja ulkomaisiin yliopistoihin ja kehittää kahden-keskistä yhteistyötä. Tällainen yhteistyö on suunnitteilla esim. Joensuun yliopiston teologisen tiedekunnan kanssa.
Lisenssin myötä voidaan nyt julkisesti ilmoitella teologisista kursseista ja ottaa opiskelijoita myös ulkomailta. Samoin on mahdollista järjestää erilaisia kursseja, myös maksullisia, joilla voidaan nostaa instituutin omavaraisuutta. Yhteistyöstä neuvotellaan myös Pietarissa toimivan saksalaisen luterilaisen kirkon (ELKRAS) seminaarin kanssa.
12.10.2010 / TV