Pitkärannassa pidettiin huhtikuun 21.-22. päivä Karjalan rovastikunnan pappeinkokous. Kokouksen osanottajat olivat kaikki huomanneet, että pääsiäinen, jota vietettiin tänä vuonna samaan aikaan ortodoksien kanssa, oli erityisen juhlallinen.
Kokouksessa käsiteltiin seurakuntaelämää monelta kannalta. Esillä oli ajankohtaisia ongelmia, Inkerin kirkon 400-vuotisjuhlan suunnitteluun liittyvät kysymykset, yhteistyömahdollisuudet valtion kanssa sosiaalityön alueella ja kolehtitulojen riippuvuus seurakuntalaisten hengellisestä elämästä.
"Pääsiäisjumalanpalveluksiin osallistui monilla paikkakunnilla suuri joukko ihmisiä. Nyt voidaan nähdä ihmisten kaipaavan aktiivista hengellistä elämää ja yhteyttä. Kirkko ei saa nukkua tämän ajan ohi, vaan sen pitää olla valmis ottamaan ihmiset vastaan, julistamaan ja opettamaan heille Jumalan Sanaa sekä palvelemaan heitä Jumalan antamien voimien ja lahjojen mukaan", korosti piispa Aarre Kuukauppi tervehdyssanoissaan.
Kokouksen ensimmäinen päivä oli omistettu seurakuntien jumalanpalveluselämän kysymyksille. Sen erityspiirteistä ja merkityksestä kertoi Teologisen Instituutin rehtori, pastori Fjodor Tulynin. Papeilla oli hänelle paljon kysymyksiä. Erityisesti herätti keskustelua kysymykset lasten osallistumisesta jumalanpalveluksiin, heidän siunaamisensa, pyhäkoulutyö sekä lapsi- ja perhetyön "karikot".
Toinen lähemmin tarkasteltu aihe oli Inkerin kirkon yhteinen liturginen kalenteri. Osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, että kalenteri tulisi laittaa vuosittain näkyviin internet-sivuille sekä lähettää seurakuntiin.
Kirkon 400-vuotisjuhlavuoden merkeissä suunniteltiin alustavasti huhtikuun 2011 lopussa pidettäväksi kolmipäiväinen juhla Petroskoissa. Juhla sisältäisi luentoja kirkon historiasta ja kehityksestä, hengellisen musiikin konsertteja ja jumalanpalveluksia. Karjalan rovastikunnan seurakuntia pyydettiin syksyn kokoukseen tuomaan oma suunnitelmansa juhlavuoden vietosta. Juhlavuodeksi 2011 Karjalan rovastikunnassa valmistetaan kalenteri.
Kokouksen päätteeksi todettiin jälleen pappeinkokousten positiivinen merkitys toinen toisensa rohkaisemiseksi ja kokemusten vaihtamiseksi. Papit ovat omissa seurakunnissaan opettajan ja ohjaajan roolissa ja kokousten aikana he ovat vuorostaan opiskelijan roolissa. Heillä on mahdollisuus tuoda esiin omia pohdintojaan käytännön työn suhteen, ratkaista yhteisiä kysymyksiä ja tietenkin vahvistua alttarin äärellä Pyhän ehtoollisen kautta.
Teksti ja kuvat: Oksana Dyba
Suomennos: Miina Viitanen