Pyhän Marian kirkossa järjestettiin toukokuun viimeisenä lauantaina kanttori-urkuri Marina Väisän johdolla musiikkipäivä, joka päättyi musiikkipainotteiseen jumalanpalvelukseen. Päivän aikana opiskeltiin luterilaista kirkkomusiikkia ja yleensä musiikin merkitystä jumalanpalveluksissa, äänenmuodostusta ja laulettiin yhdessä. Viitisenkymmentä seurakuntien musiikkityöntekijää tai kuorolaulajaa Inkerin kirkon seurakunnista aina Moskovaa myöten oli mukana. Pyhän Marian seurakunnan pastori Mihail Ivanov piti aluksi esitelmän jumalanpalvelusten musiikin ja liturgian merkityksestä ja sen historiasta.
Jo juutalaisilla oli oma synagoogamusiikkinsa sekä temppelilaulajansa. Alkuseurakunta hoiti jumalasuhdetta ylistämisen kautta. Psalmeja laulettiin satoja vuosia. Mutta on myös tutkittu, että psalmien lukeminen synnyttää sekä musiikkia että tunteita. Martti Luther piti tärkeänä jumalanpalvelusmusiikissa toistoa, sillä laulaessamme ja toistaessamme kaunista liturgiaa, opimme myös totuuden.
Mihail Ivanov pitääkin tärkeänä sitä, että jumalanpalveluksen musiikki on mahdollisimman kaunis. Ihmiset etsivät jumalanpalveluksesta kokemusta, ei tietoa. Meidän tehtävämme seurakunnissa on valmistaa ihminen siihen, että hän voisi kohdata Jumalan alttarilla ja kokea uskon todeksi. Näin me voimme täyttää tehtävämme. Musiikki synnyttää elämyksen Jumalan todellisuudesta ja ruokkii samalla sydäntämme, ei vain järkeämme. Mihail Ivanovin luento herätti keskustelua myös siitä, voidaanko maallisesta musiikista tehdä hengellistä vaihtamalla sanat.
Diplomilaulaja Tatjana Smantser opetti äänenmudostusta ja hengitystekniikkaa ja hymnologian ja kirkkomusiikin opettaja Darja Shkurljateva opetti psalmilaulun periaatteita ja sävelkulkuja. Musiikkipäivän järjestivät Pyhän Marian seurakunta Pietarista, Pyhän Yrjön seurakunta Keltosta ja Sampokeskus.
Teksti ja kuvat: Tuulikki Vilhunen