Inkerin kirkon johtavissa tehtävissä oleville työntekijöille tarkoitettu johtamiskoulutus alkoi Teologisessa Instituutissa 28.10. Kahden vuoden pituinen koulutus jakaantuu kahdeksaan kahden päivän opiskelujaksoon, jonka lisäksi osallistujat tekevät itsenäisesti oppimistehtäviä. Koulutuksen tarkoituksena on saada työntekijät pohtimaan omaa työtään johtajana, jakamaan keskenään kokemuksia ja varustaa heidät johtamisessa tarvittavilla työkaluilla. Kouluttajina ovat Lapuan hiippakuntadekaani Paavo Haapakoski ja Uuraisten kirkkoherra Antti Heinola.
Osallistujat totesivat heti aluksi, ettei kirkon ja seurakunnan johtaminen ole helppoa. Vähemmistökirkko joutuu usein perustelemaan olemassa oloaan ulkopuolisille, eikä seurakunnissakaan aina olla selvillä kirkon perimmäisestä tehtävästä. Seurakuntalaisten on joskus vaikea hahmottaa sitä, että kirkkoherran tulisi olla sekä hengellinen että hallinnollinen johtaja. Vallan ja vastuun jakautuminen kirkkoherran ja luottamuselinten kesken voi olla epäselvää, sillä Venäjällä laki ei tunne kollektiivista vastuuta eikä kirkkodemokratiaa.
Ensimmäisessä koulutusjaksossa pohdittiin kirkon perustehtävää. Perustehtävä vastaa kysymykseen "Mitä varten yhteisö on olemassa?" ja siinä toteutuu usko kolmiyhteiseen Jumalaan sekä rakkaus lähimmäiseen. Piispa Aarre Kuukaupin mukaan Inkerin kirkon perustehtävä on saattaa ihmisiä pelastavaan uskoon. Seurakunnissa pitäisi arvioida kaikkea toimintaa ja työtapoja tästä näkökulmasta käsin ja sen toteutumiseksi. Myös ulkomaisten yhteistyökumppaneiden tulisi muistaa kunnioittaa Inkerin kirkon omaa järjestystä. Siten lisätään kirkon yhteisöllisyyttä ja tuetaan johtajuutta.
Inkerin kirkossa on viime aikoina puhuttu strategiasta, joka on kirkon tahdonilmaisu ja lähtee sen kutsumuksesta ja tarkoituksesta käsin. Strategian muotoilemista on pidetty haasteellisena tehtävänä, jonka merkitys ei aina ole ollut kaikille selvä. Joillekin sana "strategia" tuo mieleen epämiellyttäviä asioita: Venäjän historiassa on ollut paljon strategioita, jotka eivät ole toteutuneet. Johtamiskoulutuksen ensimmäinen opintojakso kuitenkin osoitti, että kirkon strategiassa on kypsytty ja menty eteenpäin. Sen rakentaminen ja kehittäminen jatkossa edellyttää työntekijöiden yhteistyötä, yhteisen tahdon hakemista ja kirkon sisällä tapahtuvaa kommunikointia.
Teksti ja kuvat: Kristiina Paananen