Lokakuun alussa Pietarissa järjestettiin sarja tapahtumia, joissa käsiteltiin hengellistä työtä miliisin ja armeijan työntekijöiden keskuudessa. Tapahtumissa oli puhujana muun muassa Missouri Synodi kirkon pastori Anton Lagutin Yhdysvalloista.
Tapahtumasarja alkoi lokakuun 2. päivä pidetyllä pyöreän pöydän kokoontumisella, jonka aiheena oli "Sisäministeriön (miliisin) ja Pietarin alueen perinteisten kirkkojen yhteistyö nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisemiseksi". Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi korosti järjestäjien puolesta yhteistyön tärkeyttä tässä kysymyksessä. Hän myös kertoi Inkerin kirkossa olemassa olevista projekteista.
Pyöreän pöydän kokoontuminen tapahtui Pietarin kaupunginhallinnon sekä suhteita uskonnollisiin yhteisöihin hoitavan osaston tuella. Osaston johtaja Ljubov Musijenko toivoi jatkoa tälle aloitetulle yhteistyölle. Puheenvuoroja käyttivät eri kristillisten kirkkojen edustajat; armenialaisesta apostolisesta kirkosta, katolisesta Pyhän Katarinan seurakunnasta, saksalaisista luterilaisista seurakunnista sekä pastori Anton Lagutin Missouri Synodi kirkosta. Suurta kiinnostusta osallistujissa herätti Venäjän ortodoksikirkon papin Vjatsheslav Harinin puheenvuoro. Hän kuvasi ortodoksikirkon tekemää laajaa työtä nuorten parissa sekä kertoi omasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan erilaisten nuortenryhmien kanssa.
Tilaisuudessa kuultiin myös Pietarin sisäasian keskushallinnon työntekijöitä ja Kontakt-komitean edustajia. He esittelivät työtä, jota he tekevät erilaisten rikollisuuden rajamailla liikkuvien nuorisoryhmien keskuudessa rikollisuuden ja huumeriippuvuuden ehkäisemiseksi.
Pyöreän pöydän kokoontuminen vahvisti, että oman kirkkomme aloittama työ nuorisorikollisuuden ehkäisemiseksi on välttämätöntä. Samoin tarvitaan yhteistyötä eri ammattiryhmien, viranomaisten ja kirkkojen välillä, että onnistuttaisiin pelastamaan venäläisten nuorten sieluja katuelämän ja rikollisuuden vaikutukselta. Vastaava kokoontuminen päätettiin pitää myös ensi vuonna.
3. lokakuuta Keltossa pidettiin seminaari, jossa annettiin valmiuksia sotilaspastorityöhön miliisin ja armeijan palveluksessa olevien henkilöiden parissa. Osanottajia oli useista Inkerin kirkon seurakunnista eri puolilta Venäjää. Seminaarissa käsiteltiin muun muassa kysymyksiä sotilaspastorien toiminnasta Venäjän armeijan historiassa sekä Lutherin ajatuksia Roomalaiskirjeen 13 luvun pohjalta. Pastori Anton Lagutin kertoi kuvien kera omasta työstään amerikkalaisten poliisien keskuudessa. Osanottajat keskustelivat siitä, miten näitä kokemuksia voitaisiin hyödyntää Venäjällä. Tutkittiin myös sitä, millaisia mahdollisuuksia lainsäädäntö antaa tälle työlle. Tärkeää seminaarissa oli myös rukous miliisissä ja armeijassa työskentelevien parissa.
4. lokakuuta seminaari jatkui Pyhän Mikaelin kirkossa teemalla "Käytännön kokemuksia sotilaspastorityöstä Venäjällä ja Amerikassa". Keskustelua herättivät erityisesti ajankohtaiset teemat kuten korruptio, simputus ja sotatoimiin osallistuminen. Miten ihmisten, joiden käteen on annettu "miekka", tulisi sitä käyttää? Miten kirkon tulisi suhtautua näihin ihmisiin? Tuleeko uskovien tarttua aseeseen sotatilanteessa? Luther kommentoi asiaa aikanaan Raamatun pohjalta niin, että Jumalalta käteen saatua miekkaan tulisi käyttää puolustamiseen ja vihollisen torjumiseen. Kun tämä raja ylittyy, miekan käyttäjästä tulee tappaja ja hän toimii vastoin Jumalan tahtoa.
Pidetyt tilaisuudet osoittivat, että näiden aiheiden käsittely on tarpeellista ja se auttaa ymmärtämään miliisin roolia yhteiskunnassa ja näkemään sen muutoinkin kuin synkässä valossa. Suurin osa miliisin ja armeijan työntekijöistä on rehellisesti velvollisuutensa täyttäviä ihmisiä, jotka ovat ottaneet harteilleen vakavan tehtävän, josta he ovat vastuullisia niin Jumalan kuin valtiovallankin edessä.
Seminaari jatkuu 11. lokakuuta Pyhän Marian seurakunnassa aiheella "Käytännöllisiä ja teologisia kysymyksiä hengellisestä työstä miliisin ja armeijan työntekijöiden keskuudessa."
Venäjänkielisiltä sivuilta koonnut ja suomentanut Miina Viitanen