Taivas kosketti maata kun Petroskoin uusi luterilainen kirkko vihittiin sunnuntaina 6.9. Pyhän Hengen seurakunnaksi. Elävä liekki sytytettiin rukouksin kastepöydälle, saarnatuolille, kirkonkellojen kutsulle, alttarille ja laululle ja musiikille. Kirkko täyttyi ääriään myöten ja ihme täytti sydämet. Vaikka kirkkorakennus on keskeneräinen, Petroskoissa juhlittiin!
Petroskoin kirkkohankkeella on paljon ystäviä. Kirkkohanke on ollut Kirkon Ulkomaanavun virallinen kohde. Kalajoen rovastikunnan kaikki 11 seurakuntaa ovat Petroskoin ystävyysseurakuntia, samoin Tikkurilan, Lempäälän ja Varkauden seurakunnat sekä Norjasta Lillehammerin seurakunta, jonka edustajat toivat lahjansa ja tervehdyksenä juhlaan. Jopa 80 seurakuntaa on osallistunut kirkkohankkeeseen ja lisäksi joukko yrityksiä ja yksityisiä henkilötä. Avustuksia on saatu lisäksi Amerikasta, Kanadasta, Norjasta ja Ruotsista. Kolmena vuonna on kannettu koko maan kattava kirkkokolehti. Eräs kouluyhteisö on hiljattain tehnyt 130 000 euron arvoisen lahjoituksen. Lopulliseen kustannusarvioon, joka on 1,5 miljoonaa euroa on vielä matkaa, mutta 1,2 miljoonaa euroa on jo kasassa. Herättäjäyhdistyksen talkoopappi Alpo Järvi arvioi, että vielä tarvitaan 10 talkooryhmää saattamaan työ loppuun. Siinä kulunee puolisen vuotta.
Petroskoin seurakunnalla on edessään suuri haaste siinä miten yhä useampi petroskoilainen voisi löytää sen uskon mitä kirkko haluaa julistaa. Piispa vetosikin erityisesti nuorisotyön puolesta. Nuorille on annettava vapaus tulla ja olla kirkossa. Heille on annettava vapaus toimia nuorten tavalla. Petroskoissa on suuret mahdollisuudet lapsi- ja nuorisotyöhön kunhan koko kirkko saadaan käyttövalmiiksi. Petroskoi on voimakas koulu- ja yliopistokaupunki ja siellä on nyt jo innostunutta nuorten toimintaa.
Juhlissa mukana ollut Inkerin kirkon emerituspiispaa Leino Hassista ei keskeneräisyys häirinnyt, vaan hän totesi viisaasti, että niinhän se on uskommekin keskeneräistä. Hän iloitsi muiden kanssa siitä, että voidaan pitää tällaista juhlaa ja että Sana on vapaa ja uskoa saa harjoittaa vapaasti. Kun hän aloitti työn Inkerin kirkon syntyvaiheissa, seurakuntia oli 13, nyt niitä on 82. Luonnollista on myös se kehitys, että kirkossa pääkielenä on venäjän kieli, jota kaikki ymmärtävät.
Teksti ja kuvat Tuulikki Vilhunen