Pyhän Mikaelin kirkon restaurointi Vasilin saarella Pietarissa etenee. Parhaillaan ovat käynnissä neuvottelut tornin goottilaisten reikäkoristeiden asennuksista. Kirkon arkkitehtonisen tyylin säilyttäminen vaatii erityishuomiota.
-Goottilaisen arkkitehtuurin erityispiirre ovat runsaat hienot yksityiskohdat, jotka alhaalta käsin vaikuttavat varsin kevyiltä ja siroilta, mutta läheltä katsoen ne päinvastoin osoittautuvatkin raskaiksi metallirakenteiksi, kertoo kirkkoherra Sergei Tatarenko.
Kun kaikki yksityiskohdat on rakennettu samalla tekniikalla, se merkitsee, että pyhäkön restaurointi vaatii ainutlaatuista työtä. – Ja tietenkään ei tarvitse edes korostaa, miten kalliiksi goottilaisen kirkon koristeiden valmistaminen tulee, Sergei Tatarenko huomauttaa.
Kirkkoherra Tatarenko toteaa, että nyt on meneillään aktiivinen varojen ja teknologian etsiminen. – Meillä on myös idea, että yksittäiset luterilaiset seurakunnat eri maissa voisivat antaa kertaluonteista rahallista apua vastaamalla taloudellisesti yksittäisten ulkoseinän koriste-elementtien valmistuksesta. Lahjoittajat voivat saada nimensä kirkon tukipilareihin.
Juuri tällä hetkellä on koottavana 24 ristikukkakuviota, jotka tulevat tornin huipulle ”kruunuksi” kirkonkellojen ympärille. Maaliskuun lopussa saadaan päätökseen myös syksyllä paikalleen asennettujen kirkonkellojen ympärillä olleiden rakennustelineiden purkaminen.
Entinen saksalaissiirtokunnan kirkko
Pyhän Mikaelin kirkko sijaitsee Pietarissa Vasilin saarella osoitteessa Srednii prospekt 18 B. Venäjän palvelukseen tuli jo Pietari Suuren aikaan paljon saksalaisia luterilaisia. Vasilin saarelle perustettiin kadettikoulu vuonna 1732, ja Pyhän Mikaelin seurakunnan syntyminenkin ajoittuu näihin vuosiin. Jumalanpalveluksiin alkoi tulla muitakin kuin kadetteja. Tsaari Nikolai I antoi rahalahjan jumalanpalvelustiloja varten jo 1841, kun rakennettiin uutta kadettikoulua. Kuitenkin seurakunta joutui kokoontumaan kerrostalohuoneistossa vielä pitkään. Vasta Aleksanteri II:n aikaan 23.10.1874 laskettiin kirkon peruskivi, ja rakennuksen vihkiminen tapahtui 19.12.1876. Kirkossa oli 720 istumapaikkaa.
Venäjän vallankumous merkitsi tälle kirkolle samaa kuin tuhansille muillekin kirkoille. Vuoden 1929 aloitettiin pappien karkotukset. Pyhän Mikaelin kirkko suljettiin 15.8.1935 ja muutettiin urheiluvälinetehtaaksi. Vuonna 1991 luterilainen seurakunta sai taas pitää jumalanpalveluksia yhdessä pienessä kirkon pohjakerroksen huoneessa, ja seuraavana vuonna koko kirkko luovutettiin kaupunginjohtajan määräyksestä sen käyttöön. Pyhän Mikaelin seurakunnasta tuli yksi Inkerin kirkon seurakunnista. Syyskuusta 1996 alkaen kirkon eri tiloissa on pidetty jumalanpalveluksia venäjän, viron, englannin ja saksan kielellä.
Pyhän Mikaelin seurakunta on Tuusulan ja Nurmijärven rovastikuntien yhteinen ystävyysseurakunta. Viime elokuussa käynnistyi rovastikuntien kaksivuotinen projekti, jolla pyritään keräämään 300 000 euroa kirkon kunnostustöihin. Keräykseen (keräyslupa OKH480A) voi osallistua tallettamalla tilille Nordea 106330-227385 tai soittamalla numeroon 0600 03100 (palvelupuhelun hinta 10 euroa, josta keräystilille 7,73 euroa). Keräyksen taustajärjestönä toimii Keravan Kristilliset Eläkeläiset ry.