Kristillinen käsitys ihmisen olemassaolosta ja tarkoituksesta määrittelee diakoniatyön tavoitteeksi sellaisten ihmisten auttamisen, jotka ovat vaikeassa elämäntilanteessa. Diakoniatyö on kirkon toiminnan olennainen osa ja sen asema kirkossa on yhtä merkittävä kuin jumalanpalveluksen. Diakoniatyö on jokaisen kristityn asia.
Pysyvät työmuodot
1. Lastensuojelukeskus Dikoni
2. Vanhainkodit
3. Nais- ja perhetyö
Diakoniatoimikunta
Diakoniatoimikunnan perustehtävä on kehittää ja tukea diakoniatyötä Inkerin kirkon seurakunnissa
- pitämällä yhteyttä seurakuntien diakoniatoimikuntiin ja/tai -ryhmiin
- koordinoimalla sosiaalisia projekteja ja toteuttamalla niitä yhteistyössä seurakuntien ja rovastikuntien kanssa
- järjestämällä diakoniatyöntekijöille koulutusta ja mahdollisuuksia jakaa kokemuksiaan myös kirkkojenvälisesti
- hankkimalla varoja uusiin projekteihin
- tiedottamalla toimikunnan päätöksistä ja tapahtumista
- järjestämällä hyväntekeväisyystapahtumia, esim. konsertteja, joiden tavoitteena on tuoda tutuksi ajatusta lähimmäisen palvelemisesta
- osallistumalla seurakuntien diakoniakasvatukseen
- rohkaisemalla seurakuntia järjestämään omia diakoniatapahtumia
Diakoniaosasto
Diakoniaosaston toimitilat ovat Inkerin kirkon keskuskanslian yhteydessä. Osaston tehtävä on toteuttaa diakoniatoimikunnan ja kirkolliskokouksen tekemiä päätöksiä, sekä valmistella käsiteltävät asiat kokouksiin. Diakoniaosasto auttaa vanhainkoteja sekä Viipurin lastensuojelun hyväntekeväisyysrahasto Dikonia varainhankinnassa sekä varainkäytön raportoinnissa.
Kirkolliskokouksen vahvistaman kirkkovuoden kalenterin mukaan joka vuosi pidetään diakoniajuhla. Diakoniaosasto valmistaa materiaalia juhlan järjestämiseksi seurakunnissa. Päivän kolehti kerätään Inkerin kirkon diakoniarahastolle.
Diakoniarahasto
Inkerin kirkolla on diakoniarahasto, josta voidaan myöntää avustuksia erityisen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneille yksityisille ihmisille. Seurakunnat voivat anoa rahastosta tukea omiin projekteihinsa. Avustuspyyntöjen on tultava aina paikallisen seurakunnan kautta. Diakoniaosasto käy läpi kirjalliset pyynnöt ja päätökset tekee diakoniatoimikunta. Diakoniarahasto koostuu ulkomaisten yhteistyökirkkojen, järjestöjen, Inkerin kirkon seurakuntien ja yksittäisten lahjoittajien uhraamista varoista.
Diakoniakoulutus
Syventävä diakoniatyön kurssi kestää 240 tuntia ja se järjestetään yhdessä Teologisen Instituutin kanssa. Lisäkoulutusta annetaan Inkerin kirkon vanhainkotien ja Viipurissa olevan lasten päiväkeskus Dikonin työntekijöille. Kurssien opettajiksi kutsutaan Inkerin kirkon Teologisen Instituutin diakoniatyön kurssin käyneitä sekä pappeja ja asiantuntijoita, jotka tekevät sosiaalityötä. Kerran vuodessa järjestetään jossakin rovastikunnassa diakoniapäivät, jotka sisältävät sekä koulutusta että virkistystä.
Yhteistyö muiden järjestöjen ja kirkkojen kanssa
Inkerin kirkko tekee diakoniatyöhön liittyvää yhteistyötä muiden järjestöjen ja tunnustusten kanssa, erityisesti Kirkkojenvälisen hyväntekeväisyysrahasto Diakonian kautta. Diakonia -rahastossa Inkerin kirkkoa edustaa Tervolan Maria-kodin johtaja Lilja Stepanova.
Moskovassa jatkaa työtään Tunnustustenvälinen työryhmä HIV/AIDS –työssä. Inkerin kirkkoa edustaa Moskovan Pyhän Kolminaisuuden seurakunnan diakonissa Nina Jurtajeva.
Yhteistyö sisältää yhteisten diakoniaprojektien suunnittelua ja toteuttamista sekä osallistumista muiden kristillisten kirkkojen seminaareihin ja pyöreän pöydän keskusteluihin.
Työntekijät
Diakoniasihteeri
Valeria Aleksandrova
Diakoniatoimikunnan pj., naistyön koordinaattori
Nina Jurtajeva
Perhetyön koordinaattori
Natalia Antipova
Diakoniatyön opettaja Teologisessa Instituutissa
Lilja Stepanova