Vuonna 2007 Diakoniaosasto on jatkanut yhteistyötä seurakuntien diakoniaryhmien kanssa, tiedottanut päätöksistä ja toimikunnan tapahtumista. Suoraa yhteyttä seurakuntiin pidetään osaston työntekijöiden seurakuntavierailujen sekä Diakoniatoimikunnan jäsenten kautta. Tiedottamiseen käytetään kirkon tiedotuskanavia.
Seurakuntien diakoniatyön tukeminen
Diakoniatoimikunta pitää päätehtävänään seurakuntien diakoniatyön kehittämistä. Suurin osa seurakunnista kehittää diakoniatyötä diakonisten projektien kautta.
Käytäntö on viime vuosina osoittanut, että seurakunnat ovat valmiita esittämään valmiin suunnitelman työstä seurakunnassaan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Tämän vuoksi Diakoniatoimikunta käsittelee seurakuntien raha-anomuksia sitä mukaa kuin ne saapuvat toimikuntaan.
Diakoniatyön organisoimiseksi paremmin sekä sen laajentamiseksi seurakunnissa toimikunta tulee jatkamaan käytäntöä, jossa sen jäsenet toimivat rovastikuntiensa kuraattoreina, tehtävänään auttaa seurakunnissa suunnitellun toiminnan toteuttamisessa.
Yläkuvassa Skuoritsan vanhainkodin asukkaita. Kuva Heikki Jääskeläinen
Piispa suoritti Pietarissa maaliskuussa "Elämän siiville" -viikonloppukodin siunauksen. Lastenkotilapset saavat viettää siellä kodinomaista elämää. Kuva Sisko Pörsti
Jokaisessa Inkerin kirkon seurakunnassa työ laajenee seurakunnan omassa kontekstissa. Vapaaehtoiset diakoniatyöntekijät auttavat yksinäisiä, köyhiä sekä muita vaikeassa sosiaalisessa tilanteessa eläviä. Pyhän Kolminaisuuden (Moskovassa), Haapakankaan, Velikie Lukin, Murmanskin, Mujejärven, Kalevalan, Joshkar-Olan, Pyhän Marian (Pietarissa, seurakunnat tekevät joka vuosi työtä vammaisten lasten, lastenkotien, monilapsisten perheiden lasten, pakolaisperheiden lasten, yksinhuoltajaperheiden jne. parissa.
Länsi-Inkerin, Pietarin sekä Karjalan rovastikuntien seurakunnat tekevät työtä vanhusten parissa ja vierailevat sairaaloissa sekä vanhusten hoitolaitoksissa. Kirkon Diakoniatoimikunta suunnittelee edelleen jatkavansa tätä työtä ja tukevansa sen laajentamista. Kaikilla seurakunnilla on mahdollisuus ottaa yhteyttä Diakoniaosaston työntekijöihin neuvonpitoa ja apua varten.
Diakoniatoimikunta on valmistanut paketin seurakuntien avuksi: pakettiin sisältyy erilaisia suositeltavia asiakirjoja sekä kaavakkeita tilitysten ja raporttien laatimista varten. Käytäntö on osoittanut, että tämän työn on jatkuttava. Seurakuntien sijaitessa kaukana keskuksesta on tämä yhteistyömalli ainoa mahdollinen.
Diakoniatoimikunta osallistuu diakoniakasvatukseen seurakunnissa. Seurakuntia kannustetaan järjestämään tapahtumia, joissa kerrotaan diakoniaryhmien toiminnasta, työn vaikeuksista, iloista ja tulevaisuudesta. Seurakuntien pitäisi korostaa diakoniatyön kuulumista jokaiselle kristitylle. Työhön on kutsuttu, paitsi seurakunnan diakoniatoimikunta ja diakoniaryhmät, myös papisto sekä lapsi- ja nuorisotyöntekijät.
Inkerin kirkon Kirkkohallituksen vahvistaman kirkkovuosikalenterin mukaan kirkon diakoniapyhää vietetään kolmantenatoista kolminaisuudenpäivän jälkeisenä sunnuntaina. Kolehti kerätään tällöin Inkerin kirkon diakoniarahastolle.
Diakoniaosasto valmistaa seurakunnille materiaalia diakoniapäivää varten.
Diakoniatyön parantamiseksi seurakunnissa toimikunta suunnittelee antavansa apua, ei ainoastaan rahoittamalla projekteja, vaan tukemalla myös työntekijöitä, koska monet heistä ovat jo eläkeikäisiä ja he ovat työskennelleet seurakunnissaan monta vuotta. Vuonna 2007 toimikunta järjestää virkistyspäivät Karjalan rovastikunnan diakoniatyöntekijöille.
Diakoniarahasto
Diakoniatoimikunnan tehtäviin kuuluu käsitellä seurakuntien pyynnöt koskien Diakoniarahastosta myönnettäviä varoja, sekä myös yksityisten, erityisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevien henkilöiden avustushakemukset. Rahasto koostuu niistä varoista, jotka ulkomaiset yhteistyökirkot, Inkerin kirkon seurakunnat, järjestöt ja yksityiset henkilöt ovat sille lahjoittaneet.
Diakoniakoulutus
Inkerin kirkko kasvaa, uusia seurakuntia syntyy. Ne tarvitsevat tukea ja koulutusta diakonian alalla. Diakonista koulutusta annetaan Inkerin kirkossa kahdella tasolla:
* Ensimmäinen taso on Diakoniatyön peruskurssi (Oleg Ryminin kuvassa kurssilaiset keväällä 2007). Kurssi koostuu 30 oppitunnista. Kurssi on tarkoitettu sekä vapaaehtoisille diakoniatyöntekijöille että seurakunnan aktiiveille. Kurssi järjestetään seurakuntien tai rovastikuntien hakemusten perusteella, mikäli kurssille on vähintään 70 osallistujaa.
* Toinen diakoninen kurssi on Laajennettu diakoniatyön kurssi. Ohjelma koostuu 310 tunnista. Kurssi järjestetään yhdessä Teologisen Instituutin kanssa. Vuonna 2007 jatkuu vuonna 2006 alkanut kurssi.
Diakoniatoimikunta haastaa mukaan koulutuksen järjestämiseen seurakuntien diakoniatoimikunnan jäsenet, Inkerin kirkon piirissä olevat kouluttajat, pastorit ja asiantuntijat, jotka työskentelevät sosiaalityön alalla.